Een waterbed kopen is een goede investering. En zoals bij elke investering is het goed je vooraf te informeren naar de valkuilen én zaken waar je moet op letten bij de aankoop van een waterbed. Ik geef je alvast deze 6 superbelangrijke tips over waterbedden mee.
Tip 1: Investeer in een hoogwaardige hoes voor je waterbed
De hoes van je waterbed is een enorm belangrijk onderdeel van je bed. Dat komt omdat bij een waterbed – in tegenstelling tot bij een gewoon bed – je zweet niet wordt opgenomen door je matras, maar door de hoes errond. Daarom is het belangrijk dat de hoes van je waterbed van een hoogwaardige kwaliteit is. Dat betekent dat de hoes voldoende dik en vochtopnemend moet zijn, maar ook dat je waterbedhoes snel weer droogt. Bij voorkeur is de hoes van je waterbed ook antibacterieel. Een hoogwaardige hoes betekent een prijsverschil, maar je creëert er een merkbaar beter slaapklimaat door wat het prijsverschil ruim rechtvaardigt.
Tip 2: Neem een deelbare hoes voor je waterbed
Kies altijd een deelbare hoes voor je waterbed. Wat ik daarmee bedoel? Wel, dat je hoes uit 2 delen bestaat: voor elke kant van het bed een apart deel. Die delen rits je aaneen tot 1 hoes. Waarom dan een deelbare hoes kiezen? Omdat je die hoes regelmatig wil wassen. En een waterbedhoes uit 1 stuk krijg je nooit in je eigen wasmachine. Door voor een deelbare hoes te kiezen maak je het jezelf makkelijk als je de hoes van je waterbed wil wassen.
[sleeptest_button]
Tip 3: Let op de kwaliteit van het vinyl van de waterzak van je waterbed
De kwaliteit van het vinyl van de waterzak is erg belangrijk. Niet alleen moet het vinyl samen met de waterzak van je waterbed 10 jaar meegaan, het moet ook lekker soepel zijn en toch niet te dun. Bij voorkeur is het vinyl van je waterbed ook vrij van schadelijke stoffen. Dat is helaas niet altijd het geval en dus zeker een aandachtspunt! Daarnaast moet je zeker letten op de manier waarop de waterzakken gelast zijn. Waterbedden hebben steeds een lasnaad. Dat is de plek waarop de verschillende stukken vinyl aan elkaar worden vastgemaakt nadat de waterzak is gevuld. Het is evident dat deze lasnaden de waterzak effectief moeten dichten. Let erop dat de lasnaden van je waterbed vanonder liggen. Er komt namelijk erg veel druk op die lasnaden te staan, zowel door je eigen gewicht, maar ook – en misschien zelfs vooral – door het gewicht van het water. Bij lasnaden die aan de onderkant van het waterbed zitten en naar binnen gelegd zijn, wordt die druk mee opgevangen door de bodemplaat. Daarnaast wordt de kwaliteit van je waterzakken ook bepaald door de manier waarop de hoeken verwerkt zijn. Ook daar komt namelijk veel druk op de staan. Ik beveel aan om geen genoegen te nemen met minder dan een driedubbele verlijming in drie richtingen. Zo vermijd je problemen aan de hoeken van je waterbed.
Tip 4: Hoe meer vlieslagen hoe beter!
Je wist het vast al: in een waterbed zit meer dan alleen maar water. De ondersteuning van je waterbed komt van de vlieslagen die in de waterzak verwerkt zitten. Vlieslagen zwemmen als het ware in het water en zorgen voor de goede ondersteuning op de juiste plaatsen. Water past zich namelijk van nature erg goed aan je lichaam aan en is drukverlagend, maar de vlieslagen bieden extra ondersteuning in de heupzone en zorgen ervoor dat je schouders net diep genoeg kunnen wegzakken in je waterbed. En de regel is vrij eenvoudig: hoe meer vlieslagen (of fiberlagen), hoe beter! Maar niet alleen de hoeveelheid fiberlagen is belangrijk. Je gaat tijdens de nacht namelijk bewegen in je waterbed, waardoor de vlieslagen het hard te verduren krijgen. Daarom is het belangrijk dat de fiberlagen zowel aan mekaar als aan de bodem van de waterzak zijn vastgemaakt. Zo voorkom je dat de fiberlagen gaan verschuiven als je beweegt in bed en geniet je altijd van een perfecte ondersteuning.
Er bestaat ook een nieuwe soort ondersteuning voor in de waterzak, namelijk zen schuim. Dat bestaat uit een schuimlaag met omhoog staande piekjes die zich volledig aan je lichaam aanpassen en een langdurige ondersteuning bieden. Het is bewezen dat zen schuim amper 2% vervormt op 10 jaar tijd. Meteen de beste garantie om de volgende 10 jaar perfect ondersteund en drukverlagend te slapen.
Tip 5: De geboden service voor je waterbed is doorslaggevend
Uiteraard is de kwaliteit van je waterbed belangrijk, maar dat is niet voldoende. Ook de service die bij de aankoop van een waterbed wordt geboden moet je mee in overweging nemen voor je een beslissing neemt. Meer nog dan bij elk ander slaapcomfort speelt de vakkennis van de slaapspecialist hier een grote rol. Zorg ervoor dat je voor de aankoop van een waterbed het juiste advies krijgt én dat een professionele plaatsing en na-service is inbegrepen. Denk maar aan de instelling van de waterhoeveelheid die bepalend is voor de kwaliteit van je slaap; daar heb je een ervaren vakman voor nodig.
[sleeptest_button]
Tip 6: Kies altijd voor 2 aparte waterzakken
Door voor 2 aparte waterzakken te kiezen, vergroot je de mogelijkheden om je slaapcomfort te personaliseren. Waarom? Je verschilt meestal in gewicht met je partner, wat betekent dat je een andere ondersteuning nodig hebt. Ook een andere warmtebehoefte dan die van je partner is een belangrijk argument, net als een apart instelbare waterhoeveelheid. Daarbij komt dat wie op 2 aparte waterzakken slaapt de bewegingen van zijn partner niet of amper voelt. Dat krijg je er als bonus bij, naast een beter op jou afgestemd slaapcomfort.
Je merkt het: er komt heel wat kijken bij de aankoop van een waterbed. Persoonlijk vind ik het een fantastische investering. Het is echt mijn favoriete manier van slapen! En omdat het juiste advies belangrijk is, heb ik al mijn kennis en ervaring met waterbedden gebundeld in een informatief en gratis E-book dat je hier kan downloaden. Heb je nog vragen over waterbedden? Stel ze! Ik beantwoord elke vraag persoonlijk. Liever een waterbed testen? Dat kan ook, kom eens langs bij Sleepwise om te testliggen, zo weet je meteen waar mijn enthousiasme voor waterbedden vandaan komt. En bekijk zeker ook de vlog die als inspiratie voor dit artikel heeft gediend. Daar krijg je de onderdelen van een waterbed in detail te zien.
Misschien vind je dit ook interessant:
Hoe was ik mijn hoofdkussen? 7 handige tips!
Donsdekens, dit moet je weten…
Bron: Waterbed kopen? 6 superbelangrijke tips