Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
bedden goed slapen nieuws over slapen Uncategorized werelds´slapen

Wat gebeurt er met jou tijdens je slaap?

‘Zoete droompjes’ wensen we onze kleine kinderen elke avond toe. We dekken hen liefdevol onder en geven hen een zachte nachtzoen. Het is prachtig om te kijken naar een zorgeloos, slapend kind. Goed slapen is nochtans voor ieder mens van levensbelang. Het is de voorwaarde om energiek de dag door te komen. Niets zo vervelend om onuitgeslapen uit je bed te komen of om midden in de dag op je werk in een ‘dip’ terecht te komen waarbij je maar naar één ding verlangt: je bed.

DE SLAAPSTADIA

Maar wat is slapen nu eigenlijk. Iedereen houdt er van. En iedereen is gebaat bij goede nachtrust maar wat gebeurt er precies met je lichaam gedurende die ganse nacht. Tijdens het slapen daalt de lichaamstemperatuur en de bloeddruk. Het hart gaat langzamer kloppen, de ademhaling vertraagt en de spijsvertering werkt minder snel. De doorbloeding van de hersenen gebeurt even actief dan tijdens de waaktoestand. Toch worden tijdens het slapen bepaalde delen van de hersenen meer of minder doorbloedt. Sommige organen werken soms harder dan overdag. En het gehoor bijvoorbeeld blijft steeds waakzaam.

Tijdens de nacht doorlopen alle mensen hetzelfde basispatroon. Hoe lang je slaapt en hoe intens is persoonlijk bepaald. Maar het basispatroon van de slaap, dat uit vier actieve stadia bestaat, herhaalt zich tijdens iedere nacht bij alle mensen minimum drie maal en maximum vijf maal.
Deze vier actieve stadia zijn:

  • de doezelslaap
  • de sluimerslaap
  • de diepe slaap
  • de droomslaap

De eerste drie slaapstadia noemen we de non-rem slaap. Het laatste stadia, of de droomslaap, noemen we de remslaap. Het is in dit stadium dat je droomt.

DOEZELSLAAP:

Je ademhaling gaat langzamer en de hersengolven nemen af. Deze fase duurt slechts enkele minuten. Je slaapt heel licht en je ogen gaan af en toe nog open.

SLUIMERSLAAP:

De slaap wordt alsmaar dieper en geluid ervaar je meer en meer als storend. Na ongeveer een half uur ben je in een diepe slaap. Je bent afgesloten van de buitenwereld. Maar zou iemand je wakker maken, dan zou je nog niet het gevoel hebben dat je geslapen hebt.

DE DIEPE SLAAP:

Dit is een enorm belangrijke fase. Je lichaam krijgt nu de kans om zich volledig te ontspannen en te herstellen. In de vorige fasen beweeg je nog. Tijdens de diepe slaap komen bewegingen nauwelijks nog voor. Het lichaam kan nieuwe energie en kracht opdoen.

DE DROOMSLAAP

Tijdens deze slaap droom je. Dit laatste stadia heet de remslaap. Rem staat voor rapid eye movements. Je ogen maken snelle bewegingen, de bloeddruk stijgt, de ademhaling gaat sneller en de doorbloeding in de hersenen wordt feller. Ons spieren echter ontspannen volledig. Het lijkt wel of we verlamd zijn. Deze remslaap komt een paar keer voor tijdens de nacht in korte of in langere periodes. Aanvankelijk duurt de remslaap maar kort. Tijdens de ochtend duurt de remslaap ongeveer 30 minuten.  Het is ook tijdens deze fase dat er in de hersenen belangrijke processen aan de gang zijn die mee verantwoordelijk zijn voor ons langetermijngeheugen. Bovendien worden hier ervaringen en indrukken op een rijtje gezet en worden ze vergeleken met oudere ervaringsinformatie.

Na deze remslaap ontwaak je kort, meestal onbewust. Daarna begin je aan een tweede cyclus van dezelfde fases. Je doorloopt zo verscheidene slaapcycli en na zeven à negen uur word je wakker.

Zo zie je maar. Tijdens de nacht gebeurt er heel wat in je lichaam. De processen moet zich onverstoord kunnen opvolgen. Als dat gebeurt dan heb je veel kans op een uitgeslapen gevoel bij het ontwaken. Je kan je dag dan energiek starten. En dat is wat wij bij House of Sleep iedereen toewensen: een gezonde en goede nachtrust voor een energiek en bruisend leven!



Natascha Wouterson
House of Sleep – Verbeter je slaap voor ongekend veel levensenergie!

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak