Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
bedden boxsprings dekbedden goed slapen Matrassen nieuws over slapen Uncategorized

Staat er echt een paard in de gang op oudejaarsnacht?

De winter is een periode waarin ons lichaam automatisch naar rust en goede slaapgewoonten vraagt. Als we kunnen, duiken we heerlijk op de bank met een dekentje en een kopje thee. Het geldt misschien niet voor iedereen maar als we goed luisteren naar ons lichaam dan zouden we er goed aan doen om een tikkeltje vroeger te gaan slapen. Maar het is net tijdens deze drukke feestdagen dat we al wel eens doorgaan tot in de vroege uurtjes. Wat doet de winter met ons lichaam en is een nachtje slaap overslaan slecht voor je gezondheid?

WINTERTIJD IN HUIS

Ons huis maken we op voor de gezellige, winterse Kerstsfeer. Ook in de slaapkamer brengen we met wat kaarsen of lampjes extra gezelligheid om er rustig te genieten van dat goede boek alvorens te slapen. Maar tegelijkertijd genieten we tijdens deze dagen ook van het aangename maar drukke samenzijn met familie en vrienden. We koken Bourgondische gerechten en drinken een hartige borrel tijdens het Kerstfeest. Op de laatste dag van het jaar gaan we stevig uit de bol om het jaar in schoonheid af te sluiten en om het nieuwe jaar een knallende start te geven. De nacht van 31 december op 1 januari kan voor velen al eens een korte nacht zijn.

VECHTEN TEGEN WINTERMOEHEID

Nochtans vraagt ons lichaam in de winter meer rust. Ons bioritme geraakt in de herfst en winter wat verstoord. We staan op in het donker en ook ’s avonds is het zonlicht vroeg weg. Daardoor ontvangt het lichaam te weinig licht en maakt het te weinig endorfine en coritsol aan. Endorfine is een hormoon dat ons opgewekt en blij maakt. Cortisol is het waakhormoon en verhoogt onze activiteit. Tegelijkertijd zorgen diezelfde donkere dagen er voor dat er in ons systeem meer melatonine, het slaaphormoon, opgewekt wordt. Dat doet ons slaperig worden en we voelen ons niet helder. Tegelijkertijd ga je tijdens de winter wat meer eten en heb je meer zin in zoet. Dat maakt je sowieso soezerig tijdens de dag.

Geen wonder dus dat veel mensen zich tijdens de winter niet zo energiek voelen. En daarbovenop gaan we ook nog eens zwaar feesten. We voelen ons alsof we beter een lange winterslaap zouden houden, maar in de plaats zetten we de bloemetjes buiten. Ontelbare mensen gaan tijdens de oudejaarsnacht zelfs gewoon door tot de zon weer opkomt en ‘skippen’ het slapen.


Hoe gevaarlijk is een nacht slapen overslaan voor je gezondheid? Wel, we kunnen je gerust stellen. Een nachtje al feestend doorgaan en niet slapen is niet gevaarlijk. Zeker niet voor jonge mensen en mensen die geen gezondheidsklachten hebben. Je goed amuseren, veel plezier maken en een mooie nacht beleven is op dat ogenblik ook heel veel waard. Het leven moet gevuld zijn met fun en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen. Maar ga je echt een nacht door? Hou dan rekening met volgende tips.

WAKE UP HAPPY TIJDENS DE FEESTDAGEN MET DEZE TIPS:

  • De ochtend heeft goud in de mond
    Probeer na een nachtje stappen de volgende dag toch tijdens de ochtend nog op te staan. Dit om te vermijden dat je de volgende dagen nog last zal hebben van een verstoorde nachtrust.
  • Een middagdutje
    Word je tijdens de dag moe, doe dan een middagdutje van 20 minuutjes en ga dan ’s avonds weer op je gewone tijdstip naar bed.
  • Let op met autorijden!
    De nacht overslaan en wakker blijven kan alleen als je niet meer met de wagen moet rijden. De kans dat je na het feestgedruis in een lekker verwarmde auto in slaap valt achter het stuur is zeker niet ondenkbaar.
  • Geen gezondheidsproblemen
    Mensen met gezondheidsproblemen zoals hartkwalen gaan beter wel tijdig naar bed.
  • Hou het rustig
    Zonder slaap kan geen enkel mens goed functioneren. Jij dus ook niet. Ga na een feestnachtje met weinig of geen slaap voor een zalige nietsdoendag. Geen zwaar studie- of administratief werk voor jou die dag want je concentratie zal niet optimaal zijn.
  • Drink Water
    Tijdens de nacht is het goed dat je veel drinkt. Hiermee bedoelen we dan vooral water. Wissel daarom alcoholische dranken en frisdranken af met water. Dat houdt je fris. Vergis je niet: het is een fabeltje dat koffie je wakkerder zou houden.

Deze tips kunnen je helpen om je bioritme niet al te zwaar te verstoren tijdens de komende feestperiode.
Ik wens iedereen dan ook hele fijne feestdagen met heel veel gezelligheid, plezier en toch een voldoende deugddoende nachtrust.

Natascha Wouterson
Verbeter je slaap voor ongekend veel levensenergie! 

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak