Het kan knap lastig zijn als je een hernia hebt om te slapen. Het is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt en hernia en/of rugklachten is oorzaak nummer 1 waarom mensen niet op hun werk verschijnen.
BIZAR: DE MEESTE HERNIA’S VERDWIJNEN VANZELF
Een hernia is een uitpuiling van de tussenwervelschijf die op de zenuwwortel duwt. Aangezien de zenuw wortel zorgt voor het functioneren van en het gevoel van een deel van het been, wordt daar dan ook de pijn gevoeld. Dus pijn in het been past bij een hernia, pijn in de rug niet. Klachten van een hernia (dus de pijn in het been) verdwijnen in 70 – 80 % van de gevallen spontaan (natuurlijk verloop). En slechts 1 op de 7 personen waar de symptomen van een hernia optreden, worden geopereerd (bron: Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie).
Goed nieuws dus, dat in 70% – 80% van de gevallen de klachten van een hernia verdwijnen binnen de 8 à 12 weken.
ONDERZOEK: BLIJKBAAR MOET JE DIT DOEN NA EEN HERNIA OPERATIE
Mocht er toch een operatie nodig zijn (of ben je geopereerd geweest), dan is het absoluut aan te raden om een goede matras en dito bedbodem aan te schaffen. Denk hierbij aan een lattenbodem die in de heup en lende zone extra instelbaar is.
En qua matras behalen we goede resultaten met het Gold en Platinum matrassen van Rümmel. Deze Duitse kwaliteitsmatrassen geven de juiste ondersteuning waar het lichaam dit het meeste nodig heeft. Een Mline matras uit de Slowmotion serie of een een Tempur matras uit de Hybrid serie zijn ook een goed alternatief als je een hernia hebt gehad.
DINGEN DIE MENSEN MET EEN HERNIA ZOUDEN MOETEN WETEN
Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN) en het Hernia Centrum Gent is veel nuttige informatie te vinden voor mensen die een hernia hebben. Zo kan je er de 7 fabeltjes terugvinden over hernia en rugklachten, de 2 soorten van operaties die er zijn en de daaraan verbonden risico’s en alternatieve behandelmethodes. Verder wordt er veel aandacht besteed aan de revalidatie na een operatie of behandeling.
DUS DIT DOET EEN GOEDE MATRAS VOOR JE ALS JE EEN HERNIA HEBT
De rusthouding die vaak wordt aangeraden voor personen met (acute) rugklachten is de semi-Fowler houding. Je ligt op je rug, met je heupen en knieën elk in een hoek van 45° terwijl de onderbenen ondersteund worden (zie afbeelding). Zorg er dus voor dat je een matras kiest die zich goed aanpast en goed drukverlagend werkt. En om het jezelf gemakkelijk te maken is een elektrisch verstelbare bedbodem echt iets om over na te denken.
Deze houding ontspant verschillende spieren en bevordert het terugvloeien van het bloed naar het hart. Omdat schouders en heup in hetzelfde horizontale vlak liggen wordt de wervelkolom niet gedraaid. Wat misschien leuk is om te weten, is dat deze lighouding sterk overeenkomt met de houding die de astronauten automatisch aannemen in gewichtloze toestand.
Bij een acute hernia is het advies in ruglig een hoek van 90° te maken in de heupen. De inwendige buikspier ontspant zich, de lage rugkromming vlakt dan af en de tussenwervelruimte wordt groter. Deze vergroting veroorzaakt een drukverlaging in de tussenwervelschijf (zie afbeelding)
Welke houding het beste is voor jou kan je het beste overleggen met je arts, kinesitherapeut of fysiotherapeut. Test zelf ook wat het minst pijnlijk aanvoelt, dat is dan de goede houding voor jou.
BETER SLAPEN MET HERNIA? VOLG DEZE TIPS EN HET ZAL JE LEVEN VERANDEREN
- Besteedt voldoende aandacht aan je bed en matras bij een hernia.
- Kies ook eerder voor een schotelbodem van bijvoorbeeld Tempur of een dual active lattenbodem van Rümmel, dan een klassieke lattenbodem omdat deze per zone individueel instelbaar zijn. Als je dan meer ondersteuning in de lende of heup zone nodig hebt, dan is dit eenvoudig te realiseren. Hier geef ik meer handige tips over lattenbodems
- Kies ook voor een (elektrisch) verstelbare bedbodem, zodat je je heupen in een hoek van tenminste 45° kunt leggen bij acute klachten of de semi-Fowler Positie rusthouding kunt aannemen. Deze mogelijkheden heb je ook bij elektrisch verstelbare boxspringbedden van Carpe Diem. Hier is een extra ‘back support’ systeem ingebouwd. Dit kan je een beetje vergelijken met de lendesteun van een autostoel.
DUS WAT MOET JE ONTHOUDEN?
- De meeste hernia’s verdwijnen vanzelf en dit tussen de 8 à 12 weken.
- In slechts 1 van de 7 gevallen dient een hernia geopereerd te worden
- Vooral de semi-Fowler houding kan bij (acute) hernia verlichting bieden, een elektrische lattenbodem biedt hierbij uitkomst
- Kies het beste voor een matras die goed drukverlagend is, denk hierbij aan de Gold en Platinum matrassen van Rümmel, de Mline Slowmotion matrassen of Tempur Hybrid matrassen
- Raadpleeg altijd een arts of medisch specialist welke oefening en lighouding voor jou het meest geschikt is
- Een goede matras met bijbehorende lattenbodem is een goede preventie om hernia klachten in de toekomst te vermijden. Hernia’s ontstaan meestal door een verkeerde houding en met name gedurende de nacht. Besteed dus voldoende aandacht aan je matras en lattenbodem