Neen, ik ga niet in allerhande adjectieven vervallen zoals ‘een vervelende’ snurker of een ‘luide’ snurker. We zullen samen – aan de hand van je antwoorden op onze mond-en-neus-test – bepalen in welke categorie je thuishoort om je gerichte tips te geven over hoe je je snurkprobleem het beste tackelt. Dus, antwoorden op de test bij de hand?
ZIT JE NEUS DICHT?
Bij de eerste test werd je gevraagd om met gesloten mond door je neus te ademen. Heb je op deze vraag ja geantwoord? Dan zit je neus dicht. Misschien ben je toevallig verkouden en dan heb je een vertekend resultaat natuurlijk. Maar ik ga er hier van uit dat je geen verkoudheid hebt. Deze test bepaalt of je last hebt van slechts 1 neusgat dat dicht zit, of eerder allebei de neusgaten dicht zitten.
In het geval dat er 1 neusgat geblokkeerd zit, heb je misschien last van polliepen of een neusschot dat scheef zit. Laat dat bevestigen door een arts en gebruik in afwachting neus strips. Die verhinderen dat je neusdoorgang tijdens het slapen vernauwt.
Zitten beide neusgaten dicht? Dan is er mogelijk sprake van een allergie, bijvoorbeeld aan huismijt. Was in dat geval je beddengoed altijd op 60° en probeer je dekbed en hoofdkussen eens per maand in een plastiek zak in de diepvries te leggen, of schaf je een dekbed aan dat eveneens op 60° mag worden gewassen. Slaap in elk geval nooit onder oude dekens.
SLAAP JE MET JE MOND OPEN?
Heb je op de tweede vraag nee geantwoord toen je probeerde om met je mond dicht hetzelfde geluid te maken als met je mond open? Dan is de kans ERG groot dat je met je mond open slaapt. In dat geval word je vast regelmatig wakker met een droge keel. Geen goed uitgangspunt als je van je snurken af wil. Een eenvoudige oplossing is met een kinband slapen. Zo blijft je mond tijdens het slapen mooi dicht.
TRILT JE TONG?
Klonk het minder hard toen je probeerde te snurken met gesloten mond en uitgestoken tong? Dan heb je op de laatste vraag ja geantwoord. Vermoedelijk snurk je dan doordat je tong trilt. Hoezo? Wel, omdat bijvoorbeeld je onderste tanden zich achter je boventanden bevinden als je je mond sluit, ontstaat er minder ruimte achter in je keel. Daardoor gaat je tong trillen bij het in- en uitademen. Een op maat gemaakt plastiek bitje is de ideale oplossing voor dit probleem.
GO ABORIGINAL!
Het is niet altijd zo dat er slecht 1 reden is waarom je snurkt. Snurken kan verschillende oorzaken hebben en je hebt mogelijk ook zelf een combinatie van oorzaken en factoren waardoor je snurkt. Geen paniek, als je die systematisch 1 voor 1 aanpakt, geniet je binnenkort van een snurkvrij leven. Er zijn sowieso een aantal zaken die ik kan aanbevelen om het risico op snurken verder te beperken:
- Ga afvallen
- Stop met roken
- Drink minder alcohol
Bovenstaande zaken zijn erg nefast voor het snurken én voor je gezondheid en slaapcomfort in het algemeen. Je doet er dus altijd voordeel mee, ook als je niet direct van je snurken vanaf raakt.
Een extra tip: Versterk je keelspieren. Dat helpt om slaapapneu tegen te gaan. De Universiteit van Zürich liet tijdens een onderzoek naar slaapapneu de testpersonen vier maanden lang didgeridoo spelen. Het resultaat was verbijsterend: de apneu verminderde aanzienlijk en zorgde voor lekker ongestoorde nachten in de slaapkamer. Dus: go Aboriginal! ?
ZING EEN LIEDJE
Heb je het niet voor de didgeridoo? Zing dan een liedje. Jawel! Ook deze methode werd aan de Universiteit van Exeter uitvoerig getest én goedgekeurd. Daar volgden twintig chronische snurkers gedurende een drietal maanden speciaal ontwikkelde zanglessen. Het resultaat? Veel minder gesnurk en opvallend weinig valse noten aan het eind van de test.
Hou je het liever wat stiller? Of ben je niet zo muzikaal? Dan heb ik nog erg veel oefeningen en tips om van het snurken af te komen in het eBook ‘Stop met snurken’. Heb je het nog niet gedownload? Dan kan dat via deze link. Het bevat ook korte oefeningen die je zelfs in de auto op weg naar het werk kan doen. Efficiënt, discreet en zonder dat je er speciaal tijd moet voor vrij maken. Want Sleepwise gaat voor optimale nachtrust en daar hoort geen gesnurk bij.
Tag je vrienden die ook last hebben van snurken of van een snurkende partner. Als je ze straks met een didgeridoo in de hand ziet langskomen, weet je waar ze het vandaan hebben. Deel dit artikel ook, want het is tijd dat we snurken de wereld uit helpen. Op een snurkvrij leven!
Bron: (eigen redactie / Nachtrust lessen in slaap – Richard Wiseman)