Heb je het soms te warm in bed? Of ga je ’s nachts transpireren? Dan geef ik je graag een gouden tip om dat efficiënt aan te pakken. En ik ga die tip wetenschappelijk onderbouwen, zo weet je ook waarom mijn advies écht werkt als je het te warm hebt in bed.
WAAR KOMT AL DIE WARMTE IN BED TOCH VANDAAN?
De beste manier om een probleem op te lossen is de oorzaak aanpakken. Dat geldt ook voor als je het te warm hebt in bed. Onderzoek heeft uitgewezen dat de oorzaak van transpireren in bed maar voor 20% afkomstig is van je matras. De boosdoener is je dekbed, dat voor 80% een rol speelt in hoe warm je het hebt in bed. Met andere woorden, wil je van dat transpireren in bed vanaf, dan moet je op zoek naar het juiste dekbed.
WAAR LIG JE HET BEST ONDER ALS JE HET TE WARM HEBT IN BED?
Niks zo goed als een natuurlijk dekbed, toch? Dat klopt. Maar er zijn grote verschillen in hoe het materiaal van je natuurlijke dekbed je warmtegevoel in bed beïnvloedt. Een overzicht.
DONSDEKBED
Dons is bij iedereen gekend. Het is erg aangenaam om onder te liggen want het is heerlijk zacht en vormt zich perfect rond je lichaam, een erg aangenaam gevoel. Heb je het snel te warm in bed of transpireer je makkelijk? Dan zou ik een donsdeken zeker niet aanbevelen. Waarom? Een donsdeken bevat ganzendons. Dat dons wordt aangemaakt in de winter en als ze haar eitjes uitbroedt. Omdat de temperatuur rond die eitjes constant moet blijven, mag daar geen wind en geen vocht door kunnen. Ganzendons is dus vochtafstotend. Kortom, als je partner of als jij het een beetje te warm krijgt onder je dons dekbed, dan kan die warmte gewoon niet weg én er wordt geen vocht opgenomen. Dat verklaart waarom een donsdeken geen goed idee is voor wie het te warm heeft in bed. Gelukkig zijn er twee schitterende alternatieven.
KASJMIER DEKBED
Een kasjmier dekbed bevat wol van de kasjmier geit die meestal in het Himalaya gebergte leeft. Voor wie niet vertrouwd is met het ‘Himayalaanse’ weerbericht: overdag is het er erg warm en ’s nachts koelt het er razendsnel af. Die geitenvacht kan dus maar beter gewapend zijn tegen zo’n extreme temperatuurverschillen. En dat is ze; de vacht is warmte regulerend en neemt het vocht op. Maar goed ook want als dat geitje het transpiratievocht van overdag niet snel genoeg kwijtraakt, dan gaat het ’s nachts bevriezen. Die werking krijg je dus ook als je onder een kasjmier dekbed slaapt. Het lijkt wel magie: Heb je het te warm, wordt het iets koeler. Heb je het te koud, wordt het iets warmer. En vooral, als je transpireert neemt kasjmierwol 90% van het vocht op en geeft dat af aan de omgeving! In het zeldzame geval dat je dan toch eens gaat transpireren, is dat geen probleem, want het vocht wordt direct opgenomen en terug aan de omgeving afgegeven. Warmte regulerend slapen met dank aan de natuur!
KAMEELHAAR DEKBED
Vergelijkbaar met de eigenschappen van een kasjmier dekbed is een kameelhaar dekbed. Want ook een kameel staat overdag in een hete woestijn van 50°C om ’s nachts de vrieskou te moeten trotseren. Het voornaamste verschil is dat kameelhaar ietsje stugger is, waardoor een kasjmier dekbed luxueuzer aanvoelt.
HET OPTIMALE DEKBED: EEN NATUURHAAR DEKBED
Natuurhaar dekbedden zijn dé oplossing voor wie het vaak te warm heeft in bed of voor wie last heeft van transpireren. Sterker nog, ze zijn zelfs ideaal als je als koppel een totaal andere warmte beleving hebt. Zo kan een kouwelijk iemand in alle comfort het bed delen met iemand die snel transpireert. Of hoe het juiste dekbed niet alleen temperatuur regulerend is, maar ook goed is voor de romantiek.
De inspiratie voor dit artikel kwam van deze vlog. Ken je iemand die best een extra vleugje romantiek kan gebruiken of die baat heeft bij een warmte regulerend dekbed? Deel dan dit artikel. Je vrienden zullen je er dankbaar voor zijn!
Bron: Transpireren of te warm hebben in bed, wat kan ik doen?