Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen

Matras kopen? Hier de 5 meest gestelde vragen


In deze blog vind je het antwoord op de 5 meest gestelde vragen over matrassen. Ga je een matras kopen? Dan ga je hiermee een miskoop voorkomen.

Wat is de juiste hardheid voor je matras?

Vooral wie het gewend is op een zachtere matras te slapen kan soms maar moeilijk bevatten dat een zachtere matras ook beter kan zijn. Het probleem is dat er een gewenningsfactor aan te pas komt. Door lang op een harde matras te slapen, kan je de indruk krijgen dat dat ook het beste is voor je lichaam. Toch is dat niet noodzakelijk het geval. Als je bedenkt dat je huid over de volledige oppervlakte bijna in contact komt met je harde matras, dan krijgt die ook erg veel tegendruk te verduren. Door die drukpunten ga je minder goed slapen. Daarom is een zachtere matras meestal beter. Maar er is geen gulden regel. Veel hangt af van je postuur, je gewicht en je lichaamsbouw. En meer nog: op welke matras voel je je ontspannen? Dat bepaal je door:

  • Voldoende tijd uit te trekken als je in een winkel matrassen gaat testen
  • In dezelfde slaaphouding als thuis matrassen te testen
  • Blijf lang genoeg liggen om echt te voelen op welke matras je het meeste ontspant

[sleeptest_button]

Welk type matras is de juiste voor mij?

Je hebt natuurlijk talloze soorten matrassen; de vraag – ga je een matras kopen – is welke matras de juiste is? Hoe kan je een geïnformeerde keuze maken tussen matrassen met latex, koudschuim, pocketveren, visco-elastisch materiaal of een combinatie van materialen? Het antwoord is eigenlijk voor de hand liggend: kies voor een goede slaapspeciaalzaak waar je persoonlijk slaapadvies krijgt. Want het gaat hem niet alleen om de matras zelf. Het is ook belangrijk dat de combinatie met het onderstel klopt. Je hebt voor op een lattenbodem een andere matras nodig dan voor op een boxspring. Wat mag je nog verwachten van een goede slaapadviseur?

  • Merkonafhankelijk slaapadvies op basis van waar je écht goed op ligt
  • Voorstellen aangepast aan eventueel gekende rugklachten of allergieën

Welke matras kopen? 2 aparte? Of 1 grote matras?

Vanuit een romantisch standpunt is die vraag natuurlijk zo beantwoord. Gezellig samen in het midden liggen kan het beste op 1 grote matras, toch? Allemaal goed en wel, maar uiteindelijk liggen jullie slaapbehoeften vermoedelijk wel wat verder uiteen. Zodra je 15kg in gewicht verschilt, heb je eigenlijk al aparte matrassen nodig. Of misschien bij jij wel een woeler en je partner een lichte slaper. Ook dan slapen jullie beter op 2 aparte matrassen. Om de juiste matras te helpen kiezen, word je in een goede slaapspeciaalzaak voorzien van persoonlijk advies. Men stelt de juiste vragen en op basis van de antwoorden, krijg je slaapadvies op maat. Het resultaat? Een matras waar je heerlijk op slaapt!

Wat als je na een nacht op je nieuwe matras niet goed slaapt?

Ook daar heeft Sleepwise een oplossing voor. 🙂 Om te beginnen is het niet abnormaal dat je de eerste nachten juist minder goed lijkt te slapen op je nieuwe matras. Dat komt omdat je lichaam wat tijd nodig heeft om te wennen aan die nieuwe, goede slaaphouding. Als je mogelijk jaren in een verkeerde houding hebt geslapen, hebben je spieren wat tijd nodig om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Slaap je na pakweg 4 weken nog altijd niet goed? Dan hebben de meeste slaapadvieszaken iets wat je een comfortregeling noemt. Bij Sleepwise geniet je in dat geval eenvoudigweg van een omruilgarantie. Zo slaap je gegarandeerd op je twee oren!
[sleeptest_button]

Welke matras kopen als je veel zweet?

Voor wie ’s nachts veel transpireert is het erg belangrijk dat je een zeer goed ventilerende matras koopt. Een pocketveren matras bijvoorbeeld pompt continu lucht door de matras waardoor je transpiratievocht wordt afgevoerd. Let er verder op dat je matras een natuurlijke afdeklaag heeft. Denk hierbij aan wol, katoen, paardenhaar, zijde of een combinatie van deze materialen. Deze natuurlijke materialen zijn erg goed vochtabsorberend, maar geven het vocht ook meteen weer aan de omgeving af. Zo heb je nooit een vochtig gevoel in bed. Verder kan je zelfs ook meehelpen: verlucht je bed goed overdag. Een opgedekt bed ziet er misschien best strak uit, maar een teruggevouwen deken of dekbed verlucht beter. Door minstens 2 tot 4 uur je dekbed terug te slaan tot aan je voeteneind neemt de lucht in de omgeving al je nachtelijk zweet gewoon mee. Bespreek ook met je slaapadviseur welk dekbed je gebruikt. 80% van de warmte komt namelijk daardoor en niet door je matras.
Met deze 5 tips wordt een matras kopen een koud kunstje. Wil je nog meer lezen over de meest gemaakte fouten bij de aankoop van een bed of een matras? Download dan mijn gratis E-book om een miskoop te voorkomen. Deel ook dit artikel en kijk zeker eens naar de vlog waarop het geïnspireerd is. Ons YouTube-kanaal barst van de slaaptips en weetjes om beter te slapen.
Misschien vind je dit ook interessant:
Kameelharen dekbed, een nieuwe hype?
Slaapproblemen door huisstofmijtallergie?
Bron: Matras kopen? Hier de 5 meest gestelde vragen

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak