HET NIEUWE JAAR 2014.
Wij zijn er van overtuigd dat ook jij een heleboel goede voornemens op een lijstje hebt staan. En maar goed ook. Een nieuw jaar roept bij vele van ons een fris, nieuw gevoel op. Een nieuw begin met veel inspirerende mogelijkheden.
Maar wat staat er zo al op onze lijstjes?
Op internet vind je een hele reeks intenties en streefdoelen. Als we een top 3 zouden maken, dan komen de volgende voornemens er zeker in voor:
- Gezonder en regelmatiger leven en eten;
- Meer bewegen;
- Voldoende nachtrust nemen.
VOLDOENDE NACHTRUST
Goede nachtrust is inderdaad heel bepalend om ons elke dag energiek en goed te voelen. Het is belangrijk om goed en onderbroken te slapen. Een goed bed dat bij je past is daarbij cruciaal. Bekijk daarom de toestand van je bed. Stel je daarbij een aantal vragen en beantwoordt ze eerlijk.
EERLIJK?
Ja, we bedoelen eerlijk. We weten namelijk dat heel veel mensen gehecht zijn aan hun bestaande bed, hoe oud en versleten het ook is. Sommige mensen geven niet graag toe dat het bed, het matras of het hoofdkussen aan vernieuwing toe is.
- Voel je je goed uitgerust ’s morgens?
- Heb je last van pijn in de (onder)rug of nek?
- Of heb je andere ongemakken?
- Word je vaak wakker ’s nachts?
- En lig je dan te woelen?
- Hoe oud is je bed?
- Hoe oud is je matras?
Als je de antwoorden op deze vragen kent, dan weet je of misschien beter overweegt om een nieuw bed aan te schaffen.
KORTSLAPER OF LANGSLAPER?
Sommige denken dat hoe meer je slaapt, hoe frisser je ’s morgens uit je bed komt. Maar dat is voor iedereen anders. Gemiddeld heeft een volwassene zes tot acht uur slaap nodig. Maar de slaapbehoefte is bij iedereen anders. Sommige mensen zijn kortslapers, andere zijn dan weer langslapers. Alles hangt af van ons eigen bioritme. Er zijn mensen die met enkele uren slaap per nacht opnieuw weer energiek aan de volgende dag beginnen. Om vier of vijf uur in de ochtend begint voor hen de nieuwe dag. Deze kortslapers maken dezelfde fasen van diepe slaap door. Zij halen enkel meer uit hun slaap dan de langslapers die soms wel tien tot twaalf uur nodig hebben om uitgeslapen wakker te worden. Erfelijkheid bepaalt of je veel of weinig slaap nodig hebt.
JONG VEEL, OUD MINDER
Ook je leeftijd bepaalt hoeveel uur je best slaapt. Een pasgeboren baby slaapt wel achttien uur, een kind van een jaar slaapt nog veertien à vijftien uur gemiddeld. Als kleuters en jonge kinderen elf uur slapen dan zouden ze ’s ochtends gezwind met veel energie hun bedje uit moeten springen. Heb je pubers in huis? Dan geraak je misschien lichtjes opgewonden over het late uur waarop die gaan slapen. Je wil zelf tijdig in je bed en het licht op de kamer van je vijftienjarige dochter of zoon wil maar niet uit. Jouw nachtbraker kan er zelf niet zoveel aan doen omdat de melatonine- de stof die ervoor zorgt dat je moe wordt- bij pubers later op de dag afgescheiden wordt. Zorg wel dat ze in het weekend bijvoorbeeld wat uitslapen want die extra slaap kunnen ze wellicht wel gebruiken. Ouderen mensen hebben niet meer zoveel slaap nodig. Wat bij hen ook opvalt is dat ze ’s nachts niet zoveel meer slapen en dan overdag wat bijslapen.
HET JUISTE BED
Of je nu veel of weinig slaap nodig hebt, iedereen moet in het juiste bed liggen. Je wil ’s nachts niet wakker worden met tintelende armen of pijn in de rug. Een goede nacht is een ononderbroken nacht zonder woelen en wakker worden. Gebeurt dit toch wel vaker bij jou, dan is het misschien raadzaam om de toestand van je bed eens onder de loep te nemen. In dit nieuwe jaar ben je van plan om de juiste keuzes te maken. Een nieuw bed om beter te slapen en je daardoor elke dag fris en uitgeslapen te voelen is dan mogelijk een goede keuze.
Wij nodigen je alvast van harte uit in onze winkels in Kapellen en Schilde. We staan voor je klaar met een uitgebreid aanbod en met de raad en daad die het jou gemakkelijk maakt om het juiste bed te kiezen.
Tot gauw!
Natascha Wouterson.