Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
goed slapen slaaptekort

10 Tips bij Restless Legs Syndroom (want dat wens je niemand toe)

EEN OP TWINTIG MENSEN HEEFT ER LAST VAN: HET RESTLESS LEG SYSTROOM OF RLS

De meeste mensen hebben hier vaak nog nooit van gehoord. Een restless legs syndroom? Je maakt een grapje. Toch niet en het is vooral niet grappig als je er last van hebt. Het is een onweerstaanbare aandrang om je benen te bewegen. Deze aandrang kan gepaard gaan met:

  • onaangenaam kriebelend gevoel
  • spiertrekkingen
  • brandend gevoel in de benen
  • pijn die aanvoelt als een lichaamsdeel dat afgekneld is geweest

HET GROOTSTE EFFECT VAN RLS IS DE NADELIGE INVLOED OP JE NACHTRUST

En naast de nachtrust wordt ook je concentratievermogen negatief beïnvloed. Zeg maar, je volledige levenskwaliteit wordt nadelig beïnvloed. Want als je niet goed slaapt, functioneer je overdag niet goed. Het restless legs syndroom komt voor bij alle leeftijdscategorieën, maar vooral bij volwassenen en dan twee keer zoveel bij vrouwen als bij mannen.

IK KAN MIJ ER WEINIG BIJ VOORSTELLEN, WAT ZIJN DAN DE SYMPTOMEN?

Sommige mensen zeggen dat hun botten jeuken, anderen zeggen dat het is te vergelijken met elektriciteit of met een kolonne mieren die langs je been omhoog kruipen. En hoe sterk je je ook verzet tegen deze aandrang om je benen te bewegen, er is helaas geen ontkomen aan. Je benen blijven bewegen. Alsof je door een vreemde gedwongen wordt.

RLS slaat vooral toe bij vermoeidheid en is ’s avonds vaak erger. Vooral na lange inactiviteit zoals een autorit of een lange vlucht met een vliegtuig

Je vindt verlichting door te bewegen en rekoefeningen te doen. En als dat nog niet genoeg is gaat RLS vaak samen met Periodic Limp Movement Disorder (PLMD). Een aandoening waarbij onvrijwillige spiertrekkingen en spasmes in de armen en benen optreden. De impact van RLS is te vergelijken met diabetes, artritis of het herstellen van een hartaanval. Het kan leiden tot het verlies van werk, omdat langdurig achter een computer zitten niet meer mogelijk is.

GEVOLGEN VOOR JE NACHTRUST

Restless legs syndroom kan ervoor zorgen dat je net voordat je inslaapt of wegdommelt, wordt wakker gemaakt met alle gevolgen van dien. Heb je RLS dan wordt je ’s nachts gemiddeld 3 à 4 wakker vanwege de symptomen. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat RLS in combinatie met slecht slapen kan leiden tot een hoge bloeddruk.

De precieze ooraak van RLS is niet bekend. Er wordt vermoed dat het te maken heeft met uitdroging en vermoeidheid of inactiviteit.

Het bloed kan minder zuurstof van de longen naar je beenspieren brengen en minder kooldioxide uit de spierweefsels naar de longen transporteren. Zodoende ontstaat er een ophoping van afvalstoffen als melkzuur en kooldioxide in de beenspieren. Dit kan leiden tot irritatie van de zenuwen en dat zou de jeukende en brandende sensaties bij RLS tot gevolg kunnen hebben.

WAT KAN JEZELF DOEN ALS JE GECONFRONTEERD WORDT MET RLS?

  • doe rekoefeningen voordat je gaat slapen, yoga is natuurlijk ideaal
  • drink voldoende water, de symptomen kunnen al minder worden na 1 enkel glas !
  • gebruik een hot of coldpack op de benen en draag overdag steunkousen
  • eet iets voordat je naar bed gaat om je glucosegehalte op peil te houden. Te weinig suiker in het bloed kan bijdragen tot RLS
  • gebruik een magneetpleister op de plek waar het probleem zich voordoet, een magnetisch veld ondersteund de circulatie in de haarvaatjes en stimuleert de bloedomloop
  • vermijd alcohol en cafeïne, ze verergeren de symptomen
  • slaap genoeg om oververmoeidheid te voorkomen, doe overdag een powernap of hazenslaapje
  • beweeg voldoende, maar let op te veel beweging kan RLS verergeren en te weinig kan het juist veroorzaken ;-(
  • masseer je onderbenen met een lotion om je bloedsomloop te stimuleren
  • spring trampoline, lymphasizing rebounding, dit is fantastisch voor het immuunsysteem

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak