Voor je het weet is die lekker lange zomervakantie voorbij en weerklinkt de schoolbel weer. Niks nieuws onder de zon, toch? Hoewel… De overgang van vakantie naar school gaat in de regel ook gepaard met een nieuw slaapschema. Afscheid nemen van laat naar bed en opnieuw vroeg wakker is noodzakelijk, maar daarom niet evident. Sleepwise weet hoe belangrijk een gezonde slaap is. Daarom lijsten we speciaal voor het begin van het schooljaar 7 slaaptips op die de overgang van vakantie naar ‘terug naar school’ voor het hele gezin wat draaglijker moeten maken.
1. BEPAAL DE IDEALE ‘BEDTIJD’ VOOR JE KIND OP BASIS VAN DE LEEFTIJD
Leg aan het begin van het schooljaar een tijdstip vast waarop je kind naar bed moet en behoud dat gedurende het hele schooljaar. Hoogstwaarschijnlijk verschilt dat tijdstip van het uur waarop je kind tijdens de zomermaanden ging slapen. Zorg voor een geleidelijke overgang van ‘zomerbedtijd’ naar ‘schoolbedtijd’ door het uur waarop je kind gaat elke dag met een kwartier te vervroegen. Een voorbeeld: Je hebt het uur waarop je kind tijdens het schooljaar naar bed gaat vastgelegd op 19u. Ging je oogappel tijdens de zomervakantie om 20u naar bed? Dan zit je na 4 dagen op het juiste uur voor tijdens het schooljaar.
2. VERTRAAG HET RITME VAN JE HUISHOUDEN NA HET AVONDETEN
Druk, druk, druk en dan bedtijd is geen goed idee. Zorg ervoor dat het thuis na het avondeten en het ‘baduurtje’ rustig wordt in huis. Je kan bijvoorbeeld de verlichting wat dimmen en erop toezien dat er niet wild, fysiek gespeeld wordt. De al wat oudere kinderen leggen het beste een uurtje voor bedtijd alle elektronica aan de kant.
3. ZORG VOOR EEN DIGITALE KLOK
Ga je van digitale klokken dan beter slapen? Niet direct 🙂 Maar door zowel in je woonkamer als in de kinderkamers een digitale klok te voorzien, zorg je ervoor dat kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd raken met wanneer hun bedtijd eraan komt of wanneer het bijna tijd is om op te staan. Een digitale klok helpt jonge kinderen de tijd te visualiseren én geeft de indruk dat het kind zelf controle heeft over de nieuwe ‘slaapregel’. Nog een tip voor erg kleine kinderen die moeite hebben om cijfers te herkennen: plak op de klok een plaknotitie met het getal van het uur waarop je kind moet gaan slapen. Dan volstaat het dat het kind dat getal herkent op de klok om te weten dat het bedtijd is.
4. VOEG OPNIEUW EEN KORTE EN EENDUIDIGE BEDROUTINE IN
Routine is belangrijk en dient als houvast. Voor erg jonge kinderen mag een bedroutine echt niet langer dan 15 minuten duren. Dat geldt voor zowel dutjes als voor de nachtrust. Een goede bedroutine verlaagt angstgevoelens, zelfs bij volwassenen. Je weet namelijk wat er gaat komen en hebt zo het gevoel dat alles onder controle is. Bovendien zorgt het er ook voor dat kinderen de boel niet gaan oprekken zodat ze uiteindelijk oververmoeid raken voordat ze in slaap raken.
5. ZORG DAT JE EEN ACTIEPLAN KLAAR HEBT OM JE SLAAPPROBLEMEN TE BESTRIJDEN
Nieuwe routines veroorzaken mogelijk aanpassingsproblemen. Zorg ervoor dat iedereen die mogelijk je kind(eren) naar bed brengt op de hoogte is van de toe te passen routine. Alleen als overal hetzelfde ‘actieplan’ wordt gevolgd, heeft je nieuwe bedroutine kans op slagen.
6. MAAK EEN SLAAP BONUSKAART
Kies uit de bedroutine de belangrijkste slaapregel en zet die op een bonuskaart. Die bonuskaart kan je samen met je kind knutselen. Als je kind ’s morgens wakker wordt en de gekozen slaapregel werd gevolgd, dan komt er een sticker op de bonuskaart bij en krijgt je kind een kleine beloning. Zo beloon je goede slaapgewoontes. Tip: kies nooit meer dan 1 slaapgewoonte uit om aan te werken. Desnoods laat je verschillende bonuskaarten voor telkens nieuwe slaapregeltjes elkaar opvolgen. Zo werk je samen met je kind aan een positieve slaaphouding.
7. BLIJF EENDUIDIG, VASTBESLOTEN, VOL VERTROUWEN EN TOEGEWIJD
Investeer in goede slaapgewoontes voor je kind. Het is belangrijk voor de gezondheid van je kind en voor de rust en het welzijn van je hele gezin.
Met deze 7 slaaptips gaat je kind goed uitgerust terug naar school en ga je zonder stress de bedroutine tegemoet. Maar dat is niet alles. Je creëert er blijvend goede slaapgewoontes mee en aandacht voor het belang van een gezonde slaap én slaaproutine. Kortom, het perfecte goede voornemen aan het begin van een nieuw schooljaar!
Bron: Hufftington Post