Zijslapers zijn de beste slaper en nog beter is het als je op je linkerzij slaapt. Waarom? Je maakt het je lichaam en veel van je organen een stuk eenvoudiger. Het bevordert de bloedcirculatie en de spijsvertering.
Je denkt er vaak niet bij na, maar op welke zijde slaap jij meestal? Je linker of je rechterzij? Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het slapen op je linkerzij de beste slaappositie is. In deze blog zullen we uitleggen waarom.
In het Oosten weten ze het al langer dat slapen op je linkerzij de beste slaappositie is. Velen zijn hier niet mee bekend en een recent onderzoek gepubliceerd in “The Journal of Clinical Gastroenterology” toont Dr. John Doulliard aan waarom dit de beste slaappositie is.
1. VERMINDERT HET RISICO OP ALZHEIMER EN PARKINSON
Wie op zijn zij slaapt verkleint het risico op het krijgen van Alzheimer, Parkinson en andere neurologische aandoeningen. Dat komt doordat het reinigingsproces in de hersenen ’s nachts bij zijslapers veel efficiënter werkt dan bij rug- en buikslapers, waardoor toxines in het brein makkelijker worden verwijderd.
2. HET BEVORDERT DE LYMFEDRAINAGE
Slapen op onze linkerzijde is de meest natuurlijke slaappositie. De linkerzijde is namelijk de overheersende kant van het lymfesysteem. Op je linkerzij slapen vergemakkelijkt de lymfedrainage, waardoor gifstoffen beter kunnen worden afgevoerd.
3. HET VERBETERT DE SPIJSVERTERING EN VERMINDERT DE KANS OP REFLUX
De maag en de alvleesklier bevinden zich grotendeels aan de linkerkant van je lichaam. Slapen op je linkerzij is daarom gunstig voor je spijsvertering: het voorkomt dat maagsappen terugvloeien naar de slokdarm en het stimuleert de afscheiding van alvleesklierenzymen. Op deze manier wordt ons eten langzamer verteerd in plaats allemaal in een keer.
4. HET IS BETER VOOR JE HART
Ons hart bevindt zich aan de linkerkant van ons lichaam. Als je op je linkerzij slaapt dan draineert het lymfesysteem beter. En dit is weer heilzaam voor je hartspier. Daarnaast is het zo dat de aorta vanaf het hart een boog maakt via de linkerkant van je lichaam om bij de buik te komen. Als we dus op de linkerzij slapen, kan ons hart beter pompen en stroomt je bloed beter door.
5. HET IS DE BESTE SLAAPHOUDING ALS JE ZWANGER BENT
Het verbetert niet alleen de bloedcirculatie bij zwangere vrouwen, het kan ook helpen om de druk op je rug te verlichten, het voorkomt dat de baarmoeder op de lever drukt en het verbetert de bloedstroom naar de baarmoeder, de nieren en de foetus zelf. Deskundigen adviseren zwangere vrouwen daarom zo veel mogelijk om hun linkerzij te slapen.
6. IDEAAL ALS JE EEN NAPPER BENT
Als je ‘s middags na de lunch een nap doet, ga dan ook op je linkerzij liggen. Om dezelfde redenen als hierboven al aangegeven. Het bevordert de spijsvertering en als je wakker wordt, ben je alerter en zal je geen last hebben van buikpijn.
7. HET ONDERSTEUND DE WERKING VAN DE MILT
De milt bevindt zich aan de linkerkant van je lichaam. De milt speelt een belangrijke rol bij het filteren van bloed en het optimaal functioneren van het lymfesysteem. Door op de linkerzijde van ons lichaam te slapen, ondersteunen we op een natuurlijke wijze de werking van de milt.
8. HET KAN HELPEN BIJ CHRONISCHE RUGPIJN
Mensen die last hebben van chronische rug- en schouderpijn kunnen profiteren door op hun linkerzij te gaan slapen. Dat komt omdat slapen op je linkerzij de druk op de wervelkolom kan verlichten. Doordat je comfortabeler ligt, is de kans groter dat je nachtrust verbetert.
Nu ken je de 8 voordelen van het slapen op je linkerzijde. De volgende stap is: hoe kies je de juiste matras als je een zijslaper bent? Je voorkeurslighouding is namelijk zeer bepalend voor de keuze van je matras. Als zijslaper is het van belang dat je heup mooi recht ligt en tegelijkertijd de schouder goed door het matras wordt opgenomen. Als zijslaper heb je namelijk een goede ondersteuning nodig op plekken van de uitstekende lichaamsdelen, want die hebben meer gewicht te verduren.
Een goed hoofdkussen dat hoog genoeg is, is ook belangrijk, om te voorkomen dat je nek ‘onevenwichtig’ belast wordt. Het kussen moet ongeveer zo dik zijn als de lengte van je schouder die ‘vrij’ blijft in zijligging op het matras, zodat je nek niet naar beneden of naar boven afbuigt.
AL EENS GEHOORD VAN DE GEWENNINGSFACTOR?
De ‘gewenningsfactor’ is een veel voorkomend fenomeen, het heeft veel te maken met de macht der gewoonte. Als je thuis bijvoorbeeld gewend bent op een harde matras te slapen, zal je in een beddenwinkel meestal weer kiezen voor een ‘harde’ matras. Maar omdat je thuis altijd op een harde matras hebt geslapen, wil dit nog niet zeggen dat dit voor jou ook de beste keuze is. En dit is vaak ook nog verschillend per partner.
De keuze van je matras kan je niet eenvoudigweg laten afhangen van je lichaamsgewicht. Dit is de weg van de minste weerstand die meestal niet leidt tot succes. Vaak hoor je zeggen: “ weeg je ca. 80 kg? Dan is een medium matras goed voor jou.” Houdt dit rekening met je lichaamspostuur, met je voorkeurslighouding, met eventuele klachten? Het lijkt erop van niet. Iedereen is anders en daarom is het belangrijk hieraan voldoende aandacht te besteden.
EEN GROTE MATRAS OF TWEE APARTE MATRASSEN?
Kies je dan beter voor 1 grote matras of 2 aparte matrassen? Het kan zijn dat jullie beide op dezelfde matras goed liggen en dan is de keuze gemakkelijk als je voorkeur uitgaat naar 1 grote matras. Maar is dit niet het geval, dan is er een ‘dilemma’. Gelukkig is dit dilemma op verschillende manieren op te lossen.
Als je toch liever op 1 grote matras slaapt, dan zal 1 van de 2 partners een ‘concessie’ moeten doen. Meestal is dit de meest ‘problemlose’ slaper. Een tweede oplossing is om te kiezen voor 2 aparte matrassen, waarop vervolgens een 1 grote topmatras wordt gelegd. Maar let op: deze topmatras mag het ligcomfort van de onderliggende matrassen slechts minimaal beïnvloeden. En een derde optie is om te kiezen voor een matras met de mogelijkheid om 2 individuele hardheden in 1 grote matras te combineren. Bijvoorbeeld de Mline Slowmotion matrassen.
EXTRA ADVIES ALS JE EEN ZIJSLAPER BENT
Waarop moet je letten als je een zijslaper bent? Goed advies kunnen je vinden in het redelijk technische geschreven boek “Rust voor je rug” van Pascal Mannekes. Hij schrijft dat het voor zijslapers van belang is dat je heup mooi recht ligt en tegelijkertijd de schouder goed door het matras wordt opgenomen.
Op de website van Swissflex kan je deze afbeelding vinden. Hier kan je goed zien wat bedoeld wordt met een goede lighouding als je een zijslaper bent.
De schouder wordt zeer goed opgenomen, het kussen is niet te dik, de lattenbodem past zich goed aan zowel bij de heup als de schouder. Dit geldt ook voor de (natuurlatex) matras. En het is goed te zien dat de ruggenwervel ontspannen is en een mooie ‘horizontale’ lijn vormt. Deze persoon zal ‘s morgens uitgerust wakker worden zonder lage rug- of schouderklachten.
DUS WAT MOET JE ONTHOUDEN?
- Als het even lukt, ga dan op je linkerzij slapen, dit heeft vele gezondheidsvoordelen
- Laat je niet vangen door de “gewenningsfactor” en sta open om te kijken welke matras voor jou het beste is, niet wat je tot nu toe altijd gewend bent geweest
- Denk goed na of je beter 1 grote matras kiest of 2 beter 2 aparte matrassen, iedereen is verschillend en het is geen garantie dat je beide op dezelfde matras goed slaapt
- In zijligging is het belangrijk dat je heup mooi recht licht en je schouder goed wordt opgenomen door het matras (zie afbeelding van Swissflex)
- Laat je goed adviseren om een miskoop te voorkomen, zodat je jarenlang plezier hebt van je nieuwe matras.