Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
bedden Carpe Diem bedden Merken scandinavisch slapen slaapkwaliteit

28 tips voor een goed geïnformeerde beslissing bij de aankoop van je nieuwe Carpe Diem bed

Wat moet je weten over Carpe Diem bedden..? Liefst 28 tips op een rijtje om een goed geïnformeerde beslissing te nemen bij de aankoop van je nieuwe Carpe Diem bed of boxspring!

Je slaap is ontzettend belangrijk voor hoe je je overdag voelt. Je lichaam herstelt zich als je goed slaapt en je bent overdag simpelweg tot meer dingen in staat. Je bent scherper, sneller en sterker in eigenlijk alles wat je doet. Een investering in slaap is dus de moeite waard. In onze nieuwste serie blogposts ‘The Next Level of Sleep’ zetten we de belangrijkste vier onderdelen op een rij waarin je kunt investeren. In deze extra lange post gaan we in op het onderdeel slaapcomfort, in het speciaal op de uitgebreide mogelijkheden van het prachtige merk Carpe Diem bedden.

De keuzes die je kunt maken in het optimaliseren van je slaapcomfort kunnen nogal overweldigend zijn.  Het aanbod van bedden, matrassen, kussens en dekbedden is enorm. Daarom is het verstandig om elke zoektocht te beginnen vanuit de uniciteit van jouw persoon. Hoe lang slaap je, welke houding neem je aan en heb je momenteel wellicht last van klachten of allergieën? Want er is slaapcomfort voor iedereen, ook voor jou (of jullie), hoe overweldigend de keus in eerste instantie ook mag lijken.

Belangrijkste tips voordat je op jacht gaat: weet hoe je slaapt, doe je huiswerk online, creëer voor jezelf een overzicht van aanbod en prijzen, maak notities. Maar boven alles geldt: onderschat het belang van een nieuwe boxspring niet en neem je tijd. Liever een paar weken doen over deze beslissing dan na een paar jaar erachter komen dat je toch liever een andere boxspring had gehad.

Carpe Diem bedden beschikt over een ruim assortiment aan boxprings en boxspringcombinaties. De kans is dus groot dat er ook voor jou een geschikte boxspring tussen zit. Maar dat stelt wellicht niet meteen gerust om tot een weloverwogen keuze te komen voor je nieuwe bed. Daarom leggen we graag aan je uit waar je op moet letten om een gezonde nachtrust aan te schaffen. Want je koopt geen boxspring, je koopt je rust.

CARPE DIEM TIP #1: WAT MOET JE WETEN OVER CARPE DIEM?

De Zweedse beddenfabrikant Carpe Diem of officieel Carpe Diem Beds of Sweden is opgericht in 1995 en ontwikkelt en produceert boxsprings, boxspringcombinaties en verstelbare bedden. Alles wat Carpe Diem vervaardigt, wordt gedaan met de hoogste kwaliteit materialen. Frames van Zweeds grenen, beddenstof van katoen en wol en dekmatrassen met een vulling van Talalaylatex, wol en katoen. Elk bed wordt door de maker gesigneerd en er wordt bovendien 20 jaar garantie op veer- en framebreuk gegeven en 5 jaar garantie op het motorgedeelte bij de instelbare bedden. Carpe Diem wil dat klanten geen genoegen meer nemen met andere bedden na het uitproberen van Carpe Diem. En dat is nogal een streven!

Carpe Diem is een toonaangevende producenten van bedden in Zweden. Het hoofdkantoor van het bedrijf zit in Lysekil aan de westkust van het Scandinavische land, dichtbij de stad Göteborg. In totaal worden producten van Carpe Diem in liefst twintig landen verkocht. Carpe Diem hecht veel waarde aan de duurzaamheidsfactor in het fabriceringsproces. Tijdens de hele levenscyclus voldoen de bedden van Carpe Diem aan de eisen op het gebied van milieueffecten. Daarom dragen de producten van Carpe Diem het milieukenmerk Nordic Swan. Het hout voor de bedden van Carpe Diem komt niet uit bedreigde bossen, maar uit duurzame bosbouw.

Carpe Diem wordt geroemd om zijn unieke Contour Pocket System (CS-Pocket), dat een fantastisch en ongeëvenaard ligcomfort heeft. Om dit unieke product te ontwikkelen heeft Carpe Diem jarenlang geïnvesteerd in research om het ideale systeem te ontwikkelen dat comfort biedt en drukontlastende eigenschappen heeft. De pocketveertechniek heeft Carpe Diem verfijnd in haar veersysteem. Hierbij is het Zweedse bedrijf uitgegaan van het principe met individuele vering. Het blijkt dat het Contour Pocket System daardoor een langere levensduur en een grotere duurzaamheid heeft.

In het gepatenteerde veersysteem heeft Carpe Diem het vulmateriaal dat gewoonlijk op het veersysteem wordt gelegd geïntegreerd in elke veer afzonderlijk. Het individuele verende effect op het lichaam wordt zo behouden en dat maakt een groot verschil in comfort. Deze nieuwe generatie Carpe Diem bedden hebben een nog betere drukverlichting van wel 12% ten opzichte van traditionele boxspringbedden. Dat blijkt uit testen uitgevoerd door het Zweeds testinstituut Swerea (www.swerea.se)

EEN GLOBAAL OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE CARPE DIEM BEDDEN

Om te beginnen is het goed om te weten dat alle Carpe Diem bedden zijn uitgerust met het gepatenteerde Contour Pocket System. Daarnaast zijn er ook grote verschillen tussen de bedden die genoemd gaan worden. Verschillen in soort, opbouw en daarmee comfort. Alle bedden hebben een comfortabel dekmatras of topper.
Er zijn drie verschillende toppers van Carpe Diem:

  • Luxury: een praktische en comfortabele topper voor alle seizoenen. Een hoogte van 7,5 centimeter. Standaard worden de Carpe Diem bedden met deze topper uitgevoerd, omdat dit het beste ligcomfort garandeert
  • Premium: een topper met een kern van Talalay-latex, een doorgestikte vezelvulling en een witte afneembare stretchhoes. Een hoogte van 7 centimeter.
  • Prestige: een topper met een kern van Talalay-latex, een doorgestikte vezelvulling en een witte afneembare stretchhoes met zwarte contraststreep. Een hoogte van 5 centimeter.

DE BEDDEN

MALÖ

Malo


De Malö is een framebed dat heel erg populair is door het gevoel van gewichtloosheid dat je krijgt. Daardoor lijkt hij bijna op een continentaal bed. De Malö is een hoge boxspring met daarop een ‘Luxury’ dekmatras. De zomerkant is gevuld met katoen en de winterkant is gevuld met wol en ertussen vinden we een laag Talalay-latex. De hardheid waaruit je kunt kiezen is soft (mjuk) medium of firm. Over welke hardheid het beste bij jou past, kan je uitgebreid lezen bij tip 13. De Malö biedt relatief zacht ligcomfort. Doordat het onderstel van het bed altijd uit twee delen bestaat met daarboven de dek- of topmatras, voel je in het midden van je bed enigszins de naad. Dat kan als onprettig worden ervaren. Ook is het goed om rekening te houden met het feit dat als je eenmaal hebt gekozen voor een bepaalde hardheid, je het achteraf minder gemakkelijk kunt aanpassen.

Carpe Diem bedden focust zich volledig op de ultieme slaapbeleving en ligcomfort. De stofkeuze is daarom minder ruim dan bij andere aanbieders. De stoffen zijn van hoogwaardige kwaliteit en extra slijtvast.

HÄRMANÖ

harmano


De Härmanö is ook een continentaal bed. De dekmatras is dezelfde als die van de Malö. Het bed is opgebouwd uit twee boxen, een grote matras en een dek- of topmatras. Dit heeft als voordeel dat dat de mogelijkheid bestaat om twee hardheden in één matras te combineren. Dus als jij aan de ene kant een zachter matras wil, maar je partner juist medium of zelfs firm, dan kan dat. Bovendien heeft de Härmanö als groot voordeel dat hij geen naad in het midden heeft.

SANDÖ

sando

De Sandö is het populairste continentale bed van Carpe Diem. Het alomgeprezen comfort van de Sandö heeft het bed te danken aan drie unieke samenwerkende veersystemen die een grote positieve impact hebben op je slaapkwaliteit. Het verschil met de Härmanö is, dat de Sandö nog een extra laag mini-multipocketveren in het matras heeft. Ook bij de Sandö bestaat de mogelijkheid om twee hardheden in één matras te combineren. En hij heeft, net als de Härmanö, het voordeel dat hij geen naad in het midden heeft.

SALTÖ

salto


De Saltö is een elektrisch verstelbaar bed. Je kunt het bed exact zo instellen zoals jij dat wilt, zittend of liggend. En verander je van positie? Geen probleem, want het bed volgt altijd je bewegingen.

Het bed is opgebouwd uit twee boxen, een grote matras en een Luxury-topper. Extra detail aan de Saltö is dat het bed voorzien is van een nachtverlichting die je zo kan instellen als je zelf wilt. Hij wordt geleverd met een draadloze afstandsbediening die wordt aangestuurd via radiofrequentie. De LED-verlichting onder het bed zorgt er bovendien voor dat je je in het donker beter kunt oriënteren.

MARSTRAND

marstrand
De Marstrand is een ideaal bed voor mensen met rugproblemen. Hij heeft een lendesteun die extra steun geeft als je in het bed ligt of zit, vergelijkbaar met de lendesteun in de auto. Met slechts één druk op de knop bedien je alle functies van het bed en creëer je je persoonlijke instellingen zodat je slaapcomfort helemaal naar wens is. Ook voor buikslapers is de Marstrand ideaal omdat buikslapers vaak de voorkeur geven aan een hardere matras. Ter hoogte van lende (buik) kan je het matras met de lendesteunfunctie dus steviger maken. Zo heb je als buikslaper het voordeel dat je buik lichtjes ‘uit het matras’ wordt geduwd en hierdoor heb je minder spanning op je onderrug.

Bovenop het instelbare bed heeft de Marstrand een zachtdekmatras, de Luxury. Daarnaast wordt hij geleverd met een draadloze afstandsbediening die wordt aangestuurd via radiofrequentie. De LED-verlichting onder het bed maakt dat je jezelf in het donker kunt oriënteren.

VINGA

vinga


De Vinga is het meest exclusieve bed van Carpe Diem en speciaal vervaardigd voor de designliefhebbers. De Vinga is bovendien instelbaar met liefst vijf instelbare segmenten. Je hebt met dit bed extra comfort door de instelmogelijkheden van het bed, zoals voor nek en voeteneinde. Extra aan dit bed is de trillingsmassage en de lendesteun, die extra steun geeft als je in het bed ligt of zit voor extra zitcomfort. Ook heeft de Vinga de prachtige nachtverlichting die je naar wens kunt inschakelen. Dat geeft het bed een licht zwevend effect.

De Vinga heeft een zacht dekmatras, de Luxury-topper. Net als de Marstrand heeft de Vinga nachtverlichting die je naar eigen wens kunt instellen. Daarnaast wordt hij geleverd met een draadloze afstandsbediening die wordt aangestuurd via radiofrequentie. Het voordeel hieraan is dat je niet hoeft te richten, zoals bij de TV, om het bed te kunnen bedienen. De LED-verlichting onder het bed maakt dat je jezelf in het donker kunt oriënteren.

CARPE DIEM TIP #2: WAT IS ER ZO BIJZONDER AAN HET CONTOUR POCKET SYSTEEM?

Voordat je het bijzondere kunt weten, moet je eerst op de hoogte zijn van het algemene. Welnu, de normale opbouw van een matras ziet er als volgt uit: aan de onder en bovenzijde van het matras heb je een afdekkingslaag die bestaat uit koudschuim, latex, of een visco-elastisch materiaal. Hoogwaardige matrassen werken vaak met natuurlatex. De kern van de matras bestaat uit multipocketveren en tussen de afdekkingslaag en de pocketveren wordt nog een drukverdeler geplaatst. Hoe hoogwaardiger de matras, hoe hoger de kwaliteit van de drukverdeler, maar ook de manier van verlijming. De drukverdeler moet namelijk zo min mogelijk verlijmd worden en gelijktijdig zijn functie goed uitoefenen.

Stel het als volgt voor: als je op één punt druk uitoefent op het matras – bijvoorbeeld met je heup – waarbij de drukverdeler volledig verlijmd is, dan zorgt de verlijmde drukverdeler er namelijk voor dat je meer veren naar dit ene punt toetrekt. En dat beïnvloedt het ligcomfort nadelig.

Carpe Diem heeft hier iets op gevonden. Het werkt op een andere manier met drukverdelers, zelfs niet meer met die afdekkingslaag. Zij zeggen: ‘de pocketveer moet in alle richtingen kunnen meebewegen’. Dus ze hanteren een ander systeem: in elke pocketveer wordt individueel een afdekkingslaag gemonteerd. Dat lijkt op een soort gigantische wattenstaaf. Doordat je niet werkt met drukverdelers en afdekkingslagen, vormt het matras zich volledig rondom de contouren van je lichaam. In deze context wordt vaak gesproken van een hoge puntelasticiteit: het materiaal geeft alleen mee op de plek waar de druk wordt uitgeoefend. Hierdoor krijg je een zeer hoog ligcomfort.

Dit Contour Pocket Systeem is gepatenteerd, want de research kostte enorm veel tijd en moeite. Maar het concept slaat enorm aan. Carpe Diem is bijzonder populair bij de mensen die het gebruiken.



Crossection_

CARPE DIEM TIP #3: ORIËNTEER JE OP VOORHAND GOED OP HET INTERNET

De volledige collectie is te vinden op carpediembeds.com, met uitgebreide beschrijvingen om een helder idee te geven van je nieuwe bed. Een overzicht van het aanbod helpt later als je in de winkel langs de vele matrassen loopt en modellen herkent. Online kun je je al een beeld vormen van het aanbod en inschatten wat je zoekt. Lees ook over gezond slapen, je houding en eigen postuur in combinatie met de matras. Vergeet niet dat matras, kussens en dekbedden elkaar moeten completeren. Zo kom je goed beslagen ten ijs om professioneel advies te krijgen, waarbij alle persoonlijke aspecten worden bekeken om de goede bedcombinatie te kiezen. De kans op een miskoop is dan heel klein.

CARPE DIEM TIP #4: GELOOF NIET ALLES DAT JE OP HET INTERNET LEEST

Voor elke website geldt: wie zit erachter? Tal van slaap- en beddenwebsites pretenderen onafhankelijk te zijn, maar zijn dat in werkelijkheid niet. Bekijk of de aanprijzingen, meningen of ervaringen wel te vertrouwen zijn en check altijd bij onafhankelijke instanties voor een oordeel. In het geval van een grote speler als Carpe Diem geldt: “hoge bomen vangen veel wind”. Logischerwijs hebben concurrenten belang bij het kritisch benaderen van de Carpe Diem producten. Wees ook daar alert op.

CARPE DIEM TIP #5: NEEM DE TIJD OM ALLES GOED TE TESTEN

Je zult waarschijnlijk geen 32 jaar doen met het bed dat je straks gaat kopen, maar tien jaar is een zeer redelijke periode. Denk dus goed na over de aanschaf, ook als je al snel het idee hebt dat je een winnaar te pakken hebt. Test je bed of boxspring van je keus uitgebreid. Het duurt namelijk enige tijd voordat je lichaam went aan een nieuw bed, matras en kussen.

Denk daarnaast ook na over andere zaken die van belang kunnen zijn: de stijl van het bed, de opbergcapaciteit, instaphoogte, et cetera. Plus kijk rond wat voor keurmerken er zijn en waar ze voor staan. Carpe Diem voldoet bijvoorbeeld aan het keurmerk ‘Nordic Swan’, wat betekent dat het hout voor de bedden van Carpe Diem niet uit bedreigde bossen komt, maar uit duurzame bosbouw.

CARPE DIEM TIP #6: DURF TE INVESTEREN IN SLAAPCOMFORT

Maak duidelijk aan je adviseur wat je wilt uitgeven. Een professional kan je veel beter helpen als hij ongeveer weet wat je aan je slaapcomfort wil uitgeven. Als je dan nadien de offerte krijgt en deze ligt veel hoger dan verwacht, dan is dit verloren tijd. Ook kan de adviseur aangeven waar de kwaliteitsverschillen liggen zodat je als klant een ‘upgrade’ kan overwegen.

CARPE DIEM TIP #7: BEZOEK NIET TE VEEL GROTE WINKELS

Overweldigend kan het zeker zijn, de zoektocht naar een nieuwe bedcombinatie laat staan als je ook nieuwe, kussens en dekbedden wil aanschaffen. Door veel winkels te bezoeken kun je natuurlijk veel leren in korte tijd en schijnbaar makkelijker vergelijken op kenmerken. Het risico bestaat dat je dan alsnog geconfronteerd wordt met een te groot aanbod en je door de bomen het bos niet meer kan zien. Er ontstaat keuzestress en het resultaat is meestal dat je de aankoopbeslissing uitstelt omdat je het écht niet meer weet. Gewapend met deze kennis, is het raadzaam om niet te veel winkels af te gaan.  In een professionele winkel wordt eerst je persoonlijk slaapprofiel bepaald en aan de hand van budget en voorkeuren worden dan hooguit een tweetal mogelijkheden voorgesteld die bij jou passen.

CARPE DIEM TIP #8: GA VOOR KWALITEIT

Slaap je liever comfortabel en zorgeloos de komende jaren? Of kies je ervoor om na drie jaar afzien toch alsnog een bed in de hogere prijsklasse aan te schaffen. Ga voor kwaliteit en wees zeker dat je rug, nek en bekken goed ondersteund worden in die duizenden nachten die nog gaan komen.

CARPE DIEM TIP #9: REALISEER JE DAT JE LICHAAM TOT 6 WEKEN NODIG HEEFT OM TE WENNEN AAN EEN NIEUW BED

Je lichaam dient te wennen aan je nieuw bed of boxspring. Als je minstens tien jaar met deze boxspring wil gaan doen, is één nacht slechts de eerste van vele duizenden. Een momentopname dus, die niet representatief hoeft te zijn voor hoe je je over een half jaar voelt op dit matras. Of zelfs over een week. Als een professionele winkel goed zijn huiswerk doet, dan is de kans klein dat je de verkeerde keuze maakt. Want in een professionele winkel kennen de slaapadviseurs het assortiment. Aan de hand van je klachten, problemen en wensen stellen ze de juiste boxspring voor.
 

CARPE DIEM TIP #10: DENK GOED NA OVER JE HUIDIGE SLAAPGEWOONTES

Iedereen slaapt een beetje anders en heeft dus ook andere behoeftes voor een matras. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, verschilt al heel erg. 7,5 uur is de bekende vuistregel, maar geldt niet voor iedereen. Wellicht voel jij je pas uitgerust als je 10 uur in bed hebt doorgebracht, of ben je juist slaperig als je te lang bent blijven liggen. Denk hier goed over na, want ook dit is van  invloed op de keus voor je nieuwe matras.

Lig je als stelletje graag lepeltje-lepeltje, dan is de kans groot dat je met zijn tweeën op één matras slaapt. Maar als één van jullie een groter, forser postuur heeft dan de ander, is het logischer om twee lossen matrassen te nemen. Zo kan er namelijk beter gekeken worden naar de individuele behoeften. Maak je geen zorgen om de sleuf tussen de beide matrassen. Er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden die weg te nemen, zoals een verbindingsrits. Bij Carpe Diem zijn immers twee hardheden in één matras te combineren.

CARPE DIEM TIP #11: WAT IS HET BELANG VAN JE VOORKEURSLIGHOUDING?

Nu zal je zeggen: wat weet ik nu over mijn slaaphouding, ik ben toch in slaap? Dat klopt uiteraard, maar uit onderzoek blijkt dat de houding waarin je inslaapt, de houding is waarin je het langste deel van de nacht doorbrengt. Daar kunnen de meeste mensen wel een inschatting van maken voor zichzelf. Of overleg met je partner. Normaal gesproken beslist je lichaam zelf hoe je het lekkerst ligt en komt er weinig rationalisatie bij kijken. Het gaat er natuurlijk om dat je zo min mogelijk ongemakken ervaart.

Als zijslaper heb je een goede ondersteuning nodig op plekken van de uitstekende lichaamsdelen, want die hebben meer druk te verduren. In combinatie met een kussen dat hoog genoeg is, is ook belangrijk, om te voorkomen dat je nek onevenwichtig belast wordt. Het kussen moet ongeveer zo dik zijn als de lengte van je schouder die ‘vrij’ blijft in zijligging op het matras, zodat je nek niet naar beneden afbuigt.

De rugslaper heeft het voordeel dat zijn houding zijn gewicht het beste verdeelt over de matras. Maar dit kan wel leiden tot pijn in de lage rug, omdat die juist minder goed ondersteund wordt, zeker op een oudere matras. Let er dus op dat je onderrug (lordose) goed ondersteund wordt als je een rugslaper bent. Een niet te dik kussen is aan te raden, want anders buigt je nek te ver door naar voren en dit is nadelig voor je ademhaling.

Bij de buikligging wordt je nek en onderrug fors belast. Het is aan te raden om zonder hoofdkussen te slapen en bij de keus van een matras te letten op ondersteuning voor je bekken. De buikligging is allesbehalve bevorderlijk en aangeraden wordt, om een stapje voor stapje een andere slaaphouding aan te leren. Carpe Diem heeft een uitstekend back support systeem ontwikkeld voor buikslapers. Ter hoogte van lende (buik heeft Carpe Diem het matras steviger gemaakt. Zo heb je als buikslaper het idee dat je buik ‘uit de matras’ wordt geduwd.

We draaien ons trouwens gemiddeld 60 tot 80 keer om op een klassiek matras. Bij Carpe Diem is dat 20 tot 30 keer, dus een hele verbetering van de slaapkwaliteit: minder woelen betekent een betere diepslaap.

CARPE DIEM TIP #12: WELKE AFMETING VAN BED IS IDEAAL VOOR JOU?

Dat ligt vooral aan je lengte. Vroeger werden vooral ‘twijfelaars’ (bedden van 1.40 breed) verkocht, terwijl tegenwoordig veel meer vraag is naar boxsprings of bedden van 1.80 breed. Ook voor de lengte geldt dat er steeds langere bedden verkocht worden. Steeds meer mensen ontdekken merken als Carpe Diem en daarmee het comfort van een heerlijk groot bed van bijvoorbeeld 200 bij 210.

De vuistregel is dat je 20 centimeter over moet hebben bij het voeteinde. Dus als je 1.80 meter bent, dan is een matras van 2 meter uitstekend voor je. Ben je 1.90, dan heb je dus een langer matras nodig (2,10 meter). Bij een elektrisch verstelbaar bed is het overigens aan te raden om 30 centimeter aan te houden in plaats van 20.
Breedte voor éénpersoonsbedden bedraagt doorgaans 90 centimeter en voor tweepersoons dus 180. Een breder matras, zeker voor een echtpaar of stel, geeft overigens een betere nachtrust omdat de bedpartners elkaar minder storen.

CARPE DIEM TIP #13: WELKE HARDHEID VAN MATRAS KIES JE BEST?

Ook hierbij is het weer belangrijk naar je voorkeurslighouding te kijken. Van belang is vooral dat je ergonomisch goed ligt. De heup moet mooi recht zijn en goed ondersteund worden, je schouder moet goed worden opgenomen en je ruggenwervel moet een mooie horizontale positie hebben.

Of je voor hard of zacht kiest, is een gevoelsbeleving en is bovendien afhankelijk van wat wij noemen de ‘gewenningsfactor’. Als je altijd op een hard matras hebt geslapen, is dat ook iets waar je naar zoekt bij het uitzoeken van je nieuwe matras. Toch wil enkel het feit dat je gewend bent om op een hard matras te slapen niet zeggen dat dat altijd het beste voor je is. Als je te hard ligt, krijg je bijvoorbeeld te veel druk op je zenuwbanen en minder goede doorbloeding, wat ervoor zorgt dat je veel onrustiger gaat slapen.

CARPE DIEM TIP #14: HOE HARD MOET MIJN BED ZIJN?

Dat is voor een belangrijk deel een vraag die alleen jij kan beantwoorden. Maar zoals je gelezen hebt, zijn er wel een paar objectieve punten. Denk daarbij aan je gewicht, lengte, favoriete slaaphouding en ook de mate waarin je transpireert in je slaap. Uiteindelijk kom je tot het beste oordeel door de objectieve punten te vergelijken met je gevoelservaringen en het advies van je Carpe Diem-dealer. Op die manier maak je een gedegen beslissing.
Carpe Diem hanteert zoals je eerder hebt gelezen drie verschillende hardheden:

  • Soft (Mjuk);
  • Medium;
  • Firm.

Goed om te weten is ook dat er twee hardheden in één matras gecombineerd kunnen worden. Bovendien zit er geen vervelende naad in het midden.

CARPE DIEM TIP #15: HOE TEST JE HET BESTE EEN CARPE DIEM MATRAS IN DE WINKEL?

Ga liggen! Ok, dat had je zelf vast al bedacht. Maar neerploffen en een beetje woelen geeft niet per se een helder beeld. Doe je jas en schoenen uit en zorg ervoor dat je makkelijke kleding aanhebt die niet in de weg zit. Als je eenmaal ligt, denk dan goed na over hoe het voelt. Ga vooral af op je eerste gevoel: als het niet lekker ligt, dan kan een Carpe Diem-bed mogelijk niets voor jou zijn. Wat vaak ook helpt is om je ogen even te sluiten. Hiermee schakel je 1 zintuig uit en ben je meer geconcentreerd op wat je voelt.

Zoals aangegeven, kun je bij erkende dealers van Carpe Diem de bedden testen. Afhankelijk van eerdergenoemde criteria, zoals voorkeurslighouding en eventuele klachten, krijg je advies van de slaapadviseur en bepaal je welk bed het beste ligt en bij jou past. Voor Carpe Diem geldt: nadat je erop gelegen hebt ben je verkocht. En dat is natuurlijk de beste marketing: het product verkoopt zichzelf!

CARPE DIEM TIP #16: WAAROM CARPE DIEM EN NIET HÄSTENS OF VI SPRING?

Hästens en Vi Spring zijn fabrikanten van matrassen waar veel traditionele materialen worden verwerkt zoals bijvoorbeeld paardehaar, wol en vlas in verwerkt worden. Het zijn mooie bedden, maar ergonomisch gezien toch van mindere kwaliteit dan Carpe Diem. De bedden van Carpe Diem blinken vooral uit doordat ze veel doordachter zijn qua opbouw en techniek en daardoor zeer goed drukverlagend en -verdelend zijn. In het logo van Carpe Diem is niet voor niets een Aesculaap verwerkt en de boxsprings worden in Zweden vooral aanbevolen in medische kringen
Carpe Diem past vooral de nieuwste technieken en ontwikkelingen toe, terwijl de andere genoemde producenten vast blijven houden aan traditionele manieren van produceren.

CARPE DIEM TIP #17: RELEVANTIE VAN CARPE DIEM

Carpe Diem-bedden bieden meer steun dan je gewend bent en dit kan allerlei klachten verhelpen. Want niets is belangrijker in een matras dan de steun die het geeft aan je spieren, botten en gewrichten. Meer steun betekent uitgeruste nachten en energieke dagen.

CARPE DIEM TIP #18: LAGE RUGKLACHTEN

Pijn in de onderrug komt vaak voor bij mensen die graag op hun buik liggen maar een te zachte matras hebben, of zijslapers die nu de nachten doorbrengen op een te harde matras. De ruggengraat en vooral de spieren eromheen staan dan op één of twee punten te veel onder druk en dat leidt tot die pijn.

Rugpijn kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je midden in de nacht – of in elk geval voordat de wekker afgaat – wakker wordt en niet meer in slaap komt. Niet comfortabel voelen in je eigen bed, dat is funest voor je nachtrust. Elke avond weer naar bed gaan met het idee dat je de volgende ochtend waarschijnlijk weer rugpijn zal hebben ? Als dit het geval is, verheug je je niet meer op je bed en dit is dan weer slecht voor je algehele slaapkwaliteit.

Met een Carpe Diem boxspring maakt het bijna niet uit welke houding je ‘s nachts aanneemt: het bed doet het werk voor je en je spieren kunnen zich helemaal ontspannen. Te lang gespannen spieren zijn namelijk de oorzaak van die pijnklachten in de lage rug. Zo sta je altijd uitgerust op en heb je veel minder pijnklachten. En je staat pas op wanneer jij dat wilt en niet omdat je van ellende niet meer in je bed kan blijven liggen.

CARPE DIEM TIP #19: TRANSPIRATIE

Elke nacht verliezen we gemiddeld 300 milliliter aan vocht, waarvan het meeste via de ademhaling. Carpe Diem-matrassen zorgen ervoor dat je hier geen last van hebt: je nieuwe matras voert het vocht rap af en zorgt er tegelijkertijd voor dat je het niet koud krijgt. ‘s Ochtends is het ook niet te warm onder je dekbed, zodat opstaan niet voelt alsof je de kou moet trotseren.

De opbouw van de boxsprings van Carpe Diem met een matras en topmatras, waarbij je zowel een winter en zomerzijde hebt, bieden een uitkomst bij overmatige transpiratie of als je het snel warm hebt in bed. Weet wel dat 80% van het te warm hebben in bed meestal veroorzaakt wordt door je dekbed en slecht voor 20% door je matras. Denk dus ook goed na over het dekbed waaronder je slaapt.

CARPE DIEM TIP #20: ALLERGIE

De hoezen van Carpe Diem-matrassen en -hoofdkussens zijn behandeld zodat mijten zich er minder in nestelen. Echter nog steeds kan het voorkomen dat de huisstofmijt een plekje vindt. In dat geval is het mogelijk om de hoezen af te nemen en te wassen. Tevens is het aan te raden te kiezen voor het juiste bedtextiel, waarmee je je allergie volledig onder controle kunt krijgen. Carpe Diem heeft een anti-allergische topper ontwikkeld, de Prestige. Hiervan kun je de hoes uitwassen.

CARPE DIEM TIP #21: WAT IS DE GOEDE UITSTAPHOOGTE VOOR MIJN BED?

Ook hier geldt weer: het is afhankelijk van je lichaamslengte en persoonlijke voorkeuren. Maar over het algemeen is 50 centimeter normaal. Een zachte matras zal er uiteraard voor zorgen dat je wat dieper wegzakt en je iets minder goed kan ‘afzetten’ als je uitje bed wil stappen. Dus dan is het aan te raden een wat hoger bedframe uit te zoeken. Naarmate je wat ouder wordt, is een hogere uitstaphoogte prettig. Dit ligt tussen de 58 en 65 centimeter, al naar gelang de lengte van de persoon.

Je kunt de ideale hoogte voor jezelf nagaan. Zit op de rand van het bed – of dit nu je eigen bed is of je potentiële aankoop – en controleer wat voor hoek je knieën maken. Als je onder- en bovenbeen samenkomen in een hoek van zo’n 90 graden, zit je goed. Stel dat je bovenbeen een scherpere hoek maakt, dan is je bed te laag.

Overigens maakt het voor je slaapcomfort niet uit op welke hoogte je ligt. Het draait vooral om gemak bij het opstaan ‘s ochtends. Er staat minder spanning op je onderrug bij het opstaan als je op de juiste hoogte je bed uitstapt. 

CARPE DIEM TIP #22: HOE ONDERHOUD IK MIJN BEDTEXTIEL?

De toppers, de bovenste laag van je bed, van Carpe Diem zijn heerlijk comfortabel, maar om dat zo te houden wil je het materiaal goed onderhouden. Zoals aangegeven bij tip 2 zijn er drie toppers:

  • Luxury
  • Premium
  • Prestige

De Luxury topper, welke standaard geleverd wordt bij een Carpe Diem bed, bestaat uit een wolzijde en een katoenzijde, voor de winter en voor de zomer. Het is belangrijk dat je je topper eens per kwartaal goed oprolt, om de wol zich weer goed te laten zetten.

Ook is het erg van belang dat je hoeslakens en matrasbeschermers hebt die van een dusdanige kwaliteit zijn dat het elastiek wat je eromheen doet niet te strak zit, anders gaan de hoeken namelijk naar binnen krommen. Dat ligt uiteraard niet mooi op je bed. Natuurlatex of Vitatalalay latex heeft namelijk een soort geheugenfunctie: als je er ooit een te strakke hoes omheen hebt gedaan, worden de toppers ietsje kleiner en daarna krijg je ze niet meer groter. Dus is het belangrijk om aandacht te schenken aan het juiste bedtextiel, waardoor de hoeken niet meer naar binnen krommen en de toppers dus niet kleiner worden.

CARPE DIEM TIP #23: WAAR MOET IK OP LETTEN ALS IK BEDTEXTIEL KOOP?

Ga voor kwaliteit bij de keuze van je matrasbeschermer en hoeslaken. En met een hoekhoogte van ca. 10cm. Wij hebben de beste resultaten met de hoeslakens en matrasbeschermers van Carpe Diem zelf, omdat deze hier speciaal voor ontwikkeld zijn en de hoeken niet ‘naar binnen krullen’. Dit gebeurt als het elastiek te strak is of de pasvorm niet juist is. In grote lijnen kun je 4 hoeslakens uitstekend gebruiken:

  • percal
  • satijn
  • jersey
  • zijde

De keuze voor percal, satijn of jersey wordt vooral bepaald door je persoonlijke voorkeur.

CARPE DIEM TIP #24: WELKE HOOFDKUSSENS ZIJN ER EN WELKE IS HET BESTE VOOR MIJ?

Op een Carpe Diem bed slaap je heerlijk comfortabel en het lichaam wordt goed opgenomen. Daarom is het in alle gevallen niet aan te raden om met te dikke kussens te werken. Wij raden Vita Talalaylatex-hoofdkussens aan of een driekamerkussen van Brinkhaus. Een driekamerkussen bestaat uit drie lagen: dons aan de buitenkanten en in het midden veertjes, die stabiliteit geven. Driekamerkussens hebben een dusdanige structuur dat ze ook tijdens de nacht stevig blijven en niet te ‘fluffy’ worden.