We spenderen gemiddeld een derde van ons leven in slaap. Als je negentig jaar oud wordt, haal je makkelijk 32 jaar in bed. Maar een matras kopen doen we minder vaak dan schoenen aanschaffen. Dus is het geen wonder dat het nogal overweldigend kan zijn. De keus voor een nieuwe matras is enorm en dan hebben we het nog niet eens over bijpassende bedbodems, kussens en natuurlijk dekbedden.
Als je een goede nachtrust wilt hebben, kan het geen kwaad om stil te staan bij alle aspecten van slapen en matrassen. Maar het is nog belangrijker dat je uitgebreid nadenkt over jouw gewoontes in bed. Hoe lang slaap je, welke houding neem je aan en heb je momenteel wellicht last van klachten of allergieën? Want er is een matras voor iedereen, ook voor jou (of jullie), hoe overweldigend de keus in eerste instantie ook mag lijken.
Belangrijkste tips voordat je op beddenjacht gaat: weet hoe je slaapt, doe je huiswerk online, creëer voor jezelf een overzicht van aanbod en prijzen, maak notities. Maar boven alles geldt: onderschat het belang van een nieuwe matras niet en neem je tijd. Liever een paar weken doen over deze beslissing dan na een paar jaar erachter komen dat je toch liever een andere matras had gehad.
TEMPUR beschikt over een ruim assortiment aan matrassen, kussens en bedbodems. De kans is dus groot dat er ook voor jou een geschikte matras of bedcombinatie tussen zit. Maar dat stelt wellicht niet meteen gerust om tot een weloverwogen keuze te komen voor je nieuwe bed. Daarom leggen we graag aan je uit waar je op moet letten om een gezonde nachtrust aan te schaffen. Want je koopt geen matras, je koopt je rust.
TEMPUR TIP 1: WAT MOET JE WETEN OVER TEMPUR?
Gewichtloos in bed, dat is TEMPUR®. Het materiaal van TEMPUR zag het levenslicht als een absorberend materiaal dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ontwikkelde. De wetenschappers van NASA zochten iets om astronauten bij de lancering van hun raket te beschermen tegen de enorme g-krachten die vrijkomen. Het materiaal moest de druk op de lichamen van de ruimtevaarders gelijkmatig verdelen.
Tegenwoordig past TEMPUR deze techniek, genaamd traagschuim, op matrassen en kussens toe. Dus niet alleen astronauten maar ook jij kan nu genieten van gewichtloosheid. Want zo voelt het om te slapen op een TEMPUR: je spieren komen echt helemaal tot rust. De matrassen bieden steun waar dat nodig is en zijn zacht waar dat prettiger ligt. Het traagschuim vormt zich als een perfect passende handschoen om je lijf, ongeacht je slaaphouding. Op die manier voel je je gewichtloos in eigen bed en heb je geen last van imperfecties of oncomfortabele houdingen.
De vormende werking van traagschuim zorgt ervoor dat je rug altijd in een goede vorm blijft liggen en je nek, bekken en rug goed ondersteund zijn. De zenuwbanen blijven zo gevrijwaard van beknellingen, waardoor je minder drukpunten hebt. Dat zorgt ervoor dat je minder gaat draaien, wat resulteert in een veel betere diepslaap.
Bij TEMPUR-matrassen komt je lichaam tot rust omdat je spieren niets hoeven doen om te blijven liggen. Bij TEMPUR komt de ondersteuning van je lichaam voornamelijk vanuit de bedbodem en het comfort vanuit de TEMPUR matras. Naast een schotelbodem kan je ook kiezen voor een klassieke lattenbodem. Maak dan de keuze voor een lattenbodem die ook écht comfort biedt. Dit zijn lattenbodems waarbij de latten in rubberen kappen zijn gemonteerd. Deze hebben een betere veerweg. Sommige bedbodems hebben zelfs een onbegrensde veerweg. Bij een schotelbodem is op de beukenlat een schoteltje gemonteerd dat in alle richtingen meebeweegt. Zo volgt het goed de contouren van het matras en daarmee van het lichaam, zowel horizontaal als verticaal. Het ultieme TEMPUR-gevoel ervaar je als je de combinatie hebt van de bedbodem én het matras.
TEMPUR-matrassen worden alleen vervaardigd in eigen fabrieken in de VS en Denemarken. De techniek is beschermd en alleen de technici van het bedrijf kennen alle ins en outs van het TEMPUR-slaapcomfort.
EEN GLOBAAL OVERZICHT VAN TEMPUR MATRASSEN:
ORIGINAL
Dit is het matras waar alles mee begon. Deze matras biedt de belangrijkste voordelen van het drukverlagende TEMPUR materiaal: comfort en orthopedische ondersteuning. Deze matras is ‘temperatuurgevoelig’ waardoor hij tijdens de winter iets harder aanvoelt. Dit gevoel is snel verdwenen als het matras je lichaamswarmte heeft aangenomen en je lekker onder je dekbedje ligt.
SENSATION
Deze matrassen zijn iets minder stevig dan de Original matrassen. Vooral het det draaien of van positie veranderen op deze matras gaat makkelijker dan op een Original matras. Deze matras is ideaal voor personen die de voorkeur geven aan een meer traditioneel ligcomfort en tevens van de voordelen van het TEMPUR materiaal willen genieten. Deze matras is niet ‘temperatuurgevoelig’ zoals de Original matras, waardoor het matras gedurende het hele jaar hetzelfde aangename comfort biedt.
CLOUD
Deze matras is juist weer zachter. Vooral personen die bijvoorbeeld het comfort van een waterbed gewend zijn, zullen erg blij zijn met deze matras. Deze matras is niet ‘temperatuurgevoelig’ zoals de Original matras, waardoor het matras gedurende het hele jaar hetzelfde aangename comfort biedt.
Over TEMPUR-matrassen wordt regelmatig gezegd en geschreven dat ze hard zouden zijn in de winter. Bij de Original kan dat het geval zijn, maar zodra het je lichaamswarmte heeft aangenomen (na circa 1 minuut) is het probleem opgelost. In het geval je het echt niet prettig vindt om in een koud bed te stappen in de winter, dan kun je beter een andere TEMPUR matras kopen. De Cloud, maar ook de Sensation hebben hier, zoals eerder gezegd, geen last van doordat het TEMPUR materiaal bij deze matrassen een snellere ‘reactietijd’ heeft.
Ook is er nog de Breeze matrassenlijn, die speciaal gemaakt is voor mensen die veel transpireren of die het gauw warm hebben in bed. Deze matrassen zijn gemaakt van het speciale TEMPUR climate material (TCM) en beschikken over een hoes die veel sneller vocht transporteert en wasbaar is. De Breeze matrassenlijn is verkrijgbaar in Original, Sensation en Cloud.
TEMPUR TIP 2: ORIENTEER JE OP VOORHAND GOED OP HET INTERNET
De volledige collectie is te vinden op TEMPUR.com, met uitgebreide beschrijvingen om een helder idee te geven van je nieuwe matras. Een overzicht van het aanbod helpt later als je in de winkel langs de vele matrassen loopt en modellen herkent. Online kun je je al een beeld vormen van het aanbod en inschatten wat je zoekt. Lees ook over gezond slapen, je houding en eigen postuur in combinatie met de matras. Vergeet niet dat matras, kussens en dekbedden elkaar moeten completeren. Zo kom je goed beslagen ten ijs om professioneel advies te krijgen, waarbij alle persoonlijke aspecten worden bekeken om de goede bedcombinatie te kiezen. De kans op een miskoop is dan heel klein.
TEMPUR TIP 3: GELOOF NIET ALLES WAT JE HOORT OF LEEST
Voor elke website geldt: wie zit erachter? Tal van slaap- en matraswebsites pretenderen onafhankelijk te zijn, maar zijn dat in werkelijkheid niet. Bekijk of de aanprijzingen, meningen of ervaringen wel te vertrouwen zijn en check altijd bij onafhankelijke instanties voor een oordeel. In het geval van een grote speler als TEMPUR geldt: “hoge bomen vangen veel wind”. Logischerwijs hebben concurrenten belang bij het kritisch benaderen van de TEMPUR-producten. Wees ook daar alert op.
TEMPUR TIP 4: NEEM DE TIJD OM GOED TE TESTEN
Je zult waarschijnlijk geen 32 jaar doen met de matras die je straks gaat kopen, maar tien jaar is een zeer redelijke periode. Denk dus goed na over de aanschaf, ook als je al snel het idee hebt dat je een winnaar te pakken hebt. Test de matras van je keus uitgebreid. Het duurt namelijk enige tijd voordat je lichaam went aan een nieuwe bodem, matras en kussen.
Denk daarnaast ook na over andere zaken die van belang kunnen zijn: de stijl van het bed, de opbergcapaciteit, instaphoogte, et cetera. Plus kijk rond wat voor keurmerken er zijn voor matrassen en waar ze voor staan. TEMPUR voldoet bijvoorbeeld aan de ÖKO TEX Standaard klasse 1 norm. Dat wil zeggen dat de materialen zodanig getest zijn dat ze zelfs onschadelijke zijn voor baby’s. Van TEMPUR mag je dus verwachten dat hun producten aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.
Er zijn 3 types van TEMPUR dealers:
- Platinum;
- Gold;
- Silver.
De Platinum-dealers hebben meestal een zogenaamde Space Cabin staan. Dit is een ruimte waarin je lekker kunt gaan liggen en gedurende 10 minuten een goede uitleg krijgt over TEMPUR en ook goed kan ervaren wat het TEMPUR-materiaal voor je kan betekenen. Bezoek dus een Platinum dealer van TEMPUR voor de Space Cabin ervaring. De Gold en Silver dealers hebben vaak ook niet de volledige collectie van TEMPUR staan, wat een goede keuze in de weg kan staan.
TEMPUR TIP 5: DURF TE INVESTEREN IN SLAAPCOMFORT
Maak duidelijk aan je adviseur wat je wilt uitgeven. Een professional kan je veel beter helpen als hij ongeveer weet wat je aan je slaapcomfort wil uitgeven. Als je dan nadien de offerte krijgt en deze ligt veel hoger dan verwacht, dan is dit verloren tijd. Ook kan de adviseur aangeven waar de kwaliteitsverschillen liggen zodat je als klant een ‘upgrade’ kan overwegen. Houd in gedachten dat je ongeveer 2000-2500 euro per slaapplek kwijt zult zijn, als je echt wilt investeren in goed slaapcomfort.
TEMPUR TIP 6: BEZOEK NIET TE VEEL WINKELS
Overweldigend kan het zeker zijn, de zoektocht naar een nieuwe matras – laat staan als je ook een nieuwe bedbodem, kussens en dekbedden wil aanschaffen. Door veel winkels te bezoeken kun je natuurlijk veel leren in korte tijd en schijnbaar makkelijker vergelijken op kenmerken. Het risico bestaat dat je dan alsnog geconfronteerd wordt met een te groot aanbod en je door de bomen het bos niet meer kan zien. Er ontstaat keuzestress en het resultaat is meestal dat je de aankoopbeslissing uitstelt omdat je het écht niet meer weet. Gewapend met deze kennis, is het raadzaam om niet te veel winkels af te gaan. In een professionele winkel wordt eerst je persoonlijk slaapprofiel bepaald en aan de hand van budget en voorkeuren worden dan hooguit een tweetal mogelijkheden voorgesteld die bij jou passen.
TEMPUR TIP 7: GA VOOR KWALITEIT
Slaap je liever comfortabel en zorgeloos de komende jaren? Of kies je ervoor om na drie jaar afzien toch alsnog een duurdere matras aan te schaffen. Ga voor kwaliteit en wees zeker dat je rug, nek en bekken goed ondersteund worden in die duizenden nachten die nog gaan komen.
TEMPUR TIP 8: REALISEER DAT JE LICHAAM TOT 6 WEKEN NODIG HEEFT OM AAN EEN NIEUWE MATRAS TE WENNEN
Je lichaam dient te wennen aan een nieuwe matras. Als je tien jaar met dit matras wil gaan doen, is één nacht slechts de eerste van vele duizenden. Een momentopname dus, die niet representatief hoeft te zijn voor hoe je je over een half jaar voelt op dit matras. Of zelfs over een week. Als een professionele winkel goed zijn huiswerk doet, dan is de kans klein dat je de verkeerde keuze maakt. Want in een professionele winkel kennen de slaapadviseurs het assortiment. Aan de hand van je klachten, problemen en wensen stellen ze de juiste bedcombinatie voor. Mocht je toch een andere matras willen, dan is het belangrijk om te weten dat TEMPUR een comfortgarantie geeft van 90 dagen. Binnen die 90 dagen kun je bijvoorbeeld een TEMPUR-Cloud (zacht) inwisselen voor een TEMPUR-Sensation (medium).
TEMPUR TIP 9: IS HET RAADZAAM OM NAAST JE MATRAS OOK JE LATTENBODEM TE VERVANGEN?
Hoewel de meeste matrassen passen bij elke bedbodem, is ook de bodem van je bed vaak toe aan vervanging als je matras dat is. Gemiddeld genomen is het aan te raden om een lattenbodem na tien jaar te vervangen. Een lattenbodem heeft een grote invloed je slaapkwaliteit en bepaalt voor een groot gedeelte of je ergonomisch goed ligt.
Een nieuwe matras kopen zonder een nieuwe bodem is als gloednieuwe banden aanschaffen voor je slooprijpe auto: het is beter om te investeren in een nieuwe bodem die het matras meteen tot zijn recht kan laten komen.
Stel je voor: je probeert een nieuwe matras uit thuis, maar je bed heeft nog een oude lattenbodem. De kans bestaat dat de klachten die je met je oude matras had, niet verdwijnen. Ze kunnen zelfs erger worden, omdat je lichaam moet wennen aan de nieuwe matras én last heeft van die verouderde lattenbodem. Mensen onderschatten vaak het belang van een lattenbodem. Maar als je je matras een nachtje op de grond zou leggen, dan merk je wel degelijk het verschil.
Matras en bodem vormen dus samen de kern van je slaapcomfort en als je bodem niet in orde is, kan dit het effect van je matras ondermijnen. Je TEMPUR-dealer kan je meer vertellen over welke bodem geschikt is voor jouw slaapgewoontes en de matras die uitgekozen hebt.
Een versleten bodem biedt jou niet alleen minder steun, maar heeft ook tot gevolg dat je matras sneller gaat slijten. Daar komt nog eens bij dat je eerder last kan krijgen van je onderrug omdat die niet goed ondersteund wordt en je minder diep slaapt. Zelfs je bloedsuikerspiegel kan gaan dalen van een versleten bodem; en dan wordt je dus dikker.
Het meest ideale is overigens een TEMPUR-matras met een schotelbodem, die al eerder ter sprake kwam. Een schotelbodem voegt comfort toe omdat de schoteltjes in alle richtingen meebewegen en daardoor je slaapkwaliteit verhogen.
TEMPUR TIP 10: DENK GOED NA OVER JE HUIDIGE SLAAPGEWOONTES
Iedereen slaapt een beetje anders en heeft dus ook andere behoeftes voor een matras. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, verschilt al heel erg. 7,5 uur is de bekende vuistregel, maar geldt niet voor iedereen. Wellicht voel jij je pas uitgerust als je 10 uur in bed hebt doorgebracht, of ben je juist slaperig als je te lang bent blijven liggen. Denk hier goed over na, want ook dit is van invloed op de keus voor je nieuwe matras.
Lig je als stelletje graag lepeltje-lepeltje, dan is de kans groot dat je met zijn tweeën op één matras slaapt. Maar als één van jullie een groter, forser postuur heeft dan de ander, is het logischer om twee lossen matrassen te nemen. Zo kan er namelijk beter gekeken worden naar de individuele behoeften. Maak je geen zorgen om de sleuf tussen de beide matrassen. Er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden die weg te nemen, zoals een verbindingsrits.
TEMPUR TIP 11: WAT IS HET BELANG VAN JE VOORKEURSLIGHOUDING?
Nu zul je zeggen: wat weet ik nu over mijn slaaphouding, ik ben toch in slaap? Dat klopt uiteraard, maar uit onderzoek blijkt dat de houding waarin je inslaapt, de houding is waarin je het langste deel van de nacht doorbrengt. Daar kunnen de meeste mensen wel een inschatting van maken voor zichzelf. Of overleg met je partner. Normaal gesproken beslist je lichaam zelf hoe je het lekkerst ligt en komt er weinig rationalisatie bij kijken. Het gaat er natuurlijk om dat je zo min mogelijk ongemakken ervaart.
Als zijslaper heb je een goede ondersteuning nodig op plekken van de uitstekende lichaamsdelen, want die hebben meer gewicht te verduren. Een TEMPUR kussen dat hoog genoeg is, is ook belangrijk, om te voorkomen dat je nek onevenwichtig belast wordt. Het kussen moet ongeveer zo dik zijn als de lengte van je schouder die ‘vrij’ blijft in zijligging op het matras, zodat je nek niet naar beneden afbuigt.
De rugslaper heeft het voordeel dat zijn houding zijn gewicht het beste verdeelt over de matras. Maar dit kan wel leiden tot pijn in de lage rug, omdat die juist minder goed ondersteund wordt, zeker op een oudere matras. Let er dus op dat je onderrug (lordose) goed ondersteund wordt als je een rugslaper bent. Een niet te dik kussen is aan te raden, want anders buigt je nek te ver door naar voren en dit is nadelig voor je ademhaling.
Bij de buikligging wordt je nek en onderrug fors belast. Het is aan te raden om zonder hoofdkussen te slapen en bij de keus van een matras te letten op ondersteuning voor je bekken. De buikligging is allesbehalve bevorderlijk en aangeraden wordt, om een stapje voor stapje een andere slaaphouding aan te leren.
We draaien ons trouwens gemiddeld 60 tot 80 keer om op een klassiek matras. Bij TEMPUR is dat 20 tot 30 keer, dus een hele verbetering van de slaapkwaliteit: minder woelen betekent een betere diepslaap.
TEMPUR TIP 12: WELKE BEDAFMETING IS IDEAAL VOOR JOU?
Dat ligt vooral aan je lengte. Vroeger werden vooral ‘twijfelaars’ (bedden van 1.40 breed) verkocht, terwijl tegenwoordig veel meer vraag is naar bedden van 1.80 breed. Ook voor de lengte geldt dat er steeds langere bedden verkocht worden. De vuistregel is dat je 20 centimeter over moet hebben bij het voeteinde. Dus als je 1.80 meter bent, dan is een matras van 2 meter uitstekend voor je. Ben je 1.90, dan heb je dus een langer matras nodig (2,10 meter). Bij een elektrisch verstelbaar bed is het overigens aan te raden om 30 centimeter aan te houden in plaats van 20.
Breedte voor éénpersoonsbedden bedraagt doorgaans 90 centimeter en voor tweepersoons dus 180. Een breder matras, zeker voor een echtpaar of stel, geeft overigens een betere nachtrust omdat de bedpartners elkaar minder storen.
TEMPUR TIP 13: WELKE HARDHEID VAN MATRAS KIES JE HET BESTE?
Ook hierbij is het weer belangrijk naar je voorkeurslighouding te kijken. Van belang is vooral dat je ergonomisch goed ligt. De heup moet mooi recht zijn en goed ondersteund worden, je schouder moet goed worden opgenomen en je ruggenwervel moet een mooie horizontale positie hebben.
Of je voor hard of zacht kiest, is een gevoelsbeleving en is bovendien afhankelijk van wat wij noemen de ‘gewenningsfactor’. Als je altijd op een hard matras hebt geslapen, is dat ook iets waar je naar zoekt bij het uitzoeken van je nieuwe matras. Toch wil enkel het feit dat je gewend bent om op een hard matras te slapen niet zeggen dat dat altijd het beste voor je is. Als je te hard ligt, krijg je bijvoorbeeld te veel druk op je zenuwbanen en minder goede doorbloeding, wat ervoor zorgt dat je veel onrustiger gaat slapen.
TEMPUR TIP 14: WELKE MATRAS VAN TEMPUR PAST BIJ JOU?
Dat is voor een belangrijk deel een vraag die alleen jij kan beantwoorden. Maar zoals je gelezen hebt, zijn er wel een paar objectieve punten. Denk daarbij aan je gewicht, lengte, favoriete slaaphouding en ook de mate waarin je transpireert in je slaap. Uiteindelijk kom je tot het beste oordeel door de objectieve punten te vergelijken met je gevoelservaringen en het advies van je TEMPUR-dealer. Op die manier maak je een gedegen beslissing.
TEMPUR hanteert zoals je eerder hebt gelezen drie verschillende matraslijnen.
- Original;
- Sensation;
- Cloud.
Ook is er nog de Breeze, die speciaal gemaakt is voor mensen die veel transpireren of die het gauw warm hebben in bed. Deze matrassen zijn gemaakt van het speciale TEMPUR climate material (TCM) en beschikken over een hoes die veel sneller vocht transporteert en wasbaar is.
De matrassen zijn ook in verschillende diktes verkrijgbaar. De meest gangbare diktes zijn 22 centimeter en 25cm. De 25cm matrassen hebben hebben een iets dikkere Tempur afdekingslaag dan de 22cm matrassen. Alleen de Breeze is alleen in 22 centimeter te verkrijgen.
TEMPUR heeft ook nog een tweetal complete bedden. De ZERO G en het North bed. Het ZERO G bed combineert het beste met de 25 centimeter matrassen van TEMPUR, omdat in deze bedbodem geen schoteltjes verwerkt zitten.
De voordelen van een ZERO G:
- een betere bloedcirculatie door Zero Gravity instelling;
- je slaap beter en sneller in door de ontspannende massagefunctie;
- je hebt een prachtig design met ruimtebesparende functie: als je de
- bedbodem verstelt, schuift de onderkant mee en is je nachtkastje dus altijd binnen handbereik.
De North Bed is een design bed met Scandinavische touch, waarbij je kunt kiezen uit Orginal, Deluxe of Breeze. Het bed is zowel vlak als elektrisch verstelbaar te verkrijgen en beschikbaar in drie kleuren.
TEMPUR TIP 15: HOE TEST JE HET BESTE EEN TEMPUR MATRAS IN DE WINKEL?
Ga liggen! Ok, dat had je zelf vast al bedacht. Maar neerploffen en een beetje woelen geeft niet per se een helder beeld. Doe je jas en schoenen uit en zorg ervoor dat je makkelijke kleding aanhebt die niet in de weg zit. Als je eenmaal ligt, denk dan goed na over hoe het voelt. Ga vooral af op je eerste gevoel: als het niet lekker ligt, dan kan een TEMPUR-matras mogelijk niets voor jou zijn. Wat vaak ook helpt is om je ogen even te sluiten. Hiermee schakel je 1 zintuig uit en ben je meer geconcentreerd op wat je voelt.
Zoals aangegeven, kun je bij Platinum TEMPUR-dealers testen in de zogenaamde Space Cabin; een ruimte waarin je lekker kunt gaan liggen en een uitleg krijgt. Afhankelijk van eerdergenoemde criteria, zoals voorkeurslighouding en eventuele klachten, krijg je advies van de slaapadviseur en bepaal je welke matras het beste ligt en bij jou past.
TEMPUR TIP 16: WAAROM TEMPUR EN NIET SWISSFLEX OF AUPING?
TEMPUR maakt gebruik van het NASA-traagschuim voor de productie van al haar matrassen. Dit materiaal heeft unieke eigenschappen en vormt zich als een mal om je lichaam terwijl je in slaap valt. Hiermee heb je drukverlagend slaapcomfort.
Swissflex is vooral bekend vanwege zijn natuurlatexmatrassen enerzijds en anderzijds voor zijn Geltex matrassen. Dit zijn synthetische matrassen. Aan het schuim in deze matrassen zijn korrels toegevoegd, die ook zorgen voor een drukverlagend en verkoelend effect. TEMPUR heeft met Swissflex gemeen dat ze allebei drukverdelend en drukverlagend zijn.
Het kan dus zeker de moeite waard zijn om TEMPUR en Swissflex eens naast elkaar te leggen en je af te vragen of je gaat voor natuurlatexmatrassen of toch voor TEMPUR. Bij beide fabrikanten maken zeer doordacht producten, waarbij slaapergonomie een belangrijke rol speelt.
Auping is een uitzondering op de eerdergenoemde spelers. Het heeft een heel breed scala aan matrassen, en focust zich niet per se op drukverdelende of drukverlagende materialen.
TEMPUR TIP 17: RELEVANTIE VAN TEMPUR BIJ:
TEMPUR-matrassen bieden meer steun dan je gewend bent en dit kan allerlei klachten verhelpen. Want niets is belangrijker in een matras dan de steun die het geeft aan je spieren, botten en gewrichten. Meer steun betekent uitgeruste nachten en energieke dagen.
TEMPUR TIP 18: LAGE RUG KLACHTEN
Pijn in de onderrug komt vaak voor bij mensen die graag op hun buik liggen maar een te zachte matras hebben, of zijslapers die nu de nachten doorbrengen op een te harde matras. De ruggengraat en vooral de spieren eromheen staan dan op één of twee punten te veel onder druk en dat leidt tot die pijn.
Rugpijn kan ervoor zorgen dat je midden in de nacht – of in elk geval voordat de wekker afgaat – wakker wordt en niet meer in slaap komt. Niet comfortabel voelen in je eigen bed, dat is funest voor je nachtrust. Elke avond weer naar bed gaan met het idee dat je de volgende ochtend waarschijnlijk weer rugpijn zal hebben ? Als dit het geval is, verheug je je niet meer op je bed en dit is dan weer slecht voor je algehele slaapkwaliteit.
Met een TEMPUR-matras maakt het bijna niet uit welke houding je ‘s nachts aanneemt: het matras doet het werk voor je en je spieren kunnen zich helemaal ontspannen. Te lang gespannen spieren zijn namelijk de oorzaak van die pijnklachten in de lage rug. Zo sta je altijd uitgerust op en heb je veel minder pijnklachten. En je staat pas op wanneer jij dat wilt en niet omdat je van ellende niet meer in je bed kan blijven liggen.
TEMPUR TIP 19: TRANSPIRATIE
Elke nacht verliezen we gemiddeld 300 milliliter aan vocht, waarvan het meeste via de ademhaling. TEMPUR-matrassen zorgen ervoor dat je hier geen last van hebt: je nieuwe matras voert het vocht rap af en zorgt er tegelijkertijd voor dat je het niet koud krijgt. ‘s Ochtends is het ook niet te warm onder je dekbed, zodat opstaan niet voelt alsof je de kou moet trotseren.
De Breeze-matrassen van TEMPUR bieden een uitkomst bij overmatige transpiratie of als je het snel warm hebt in bed. Weet wel dat 80% van het te warm hebben in bed meestal veroorzaakt wordt door je dekbed en slecht voor 20% door je matras. Denk dus ook goed na over het dekbed waaronder je slaapt.
TEMPUR TIP 20: ALLERGIE
De hoezen van TEMPUR-matrassen en TEMPUR-hoofdkussens zijn behandeld zodat mijten zich er minder in nestelen. Echter nog steeds kan het voorkomen dat de huisstofmijt een plekje vindt. In dat geval is het mogelijk om de hoezen af te nemen en te wassen. Tevens is het aan te raden te kiezen voor het juiste bedtextiel, waarmee je je allergie volledig onder controle kunt krijgen.
TEMPUR TIP 21: WAT IS EEN GOEDE UITSTAPHOOGTE VOOR MIJN BED?
Ook hier geldt weer: het is afhankelijk van je lichaamslengte en persoonlijke voorkeuren. Maar over het algemeen is 50 centimeter normaal. Een zachte matras zal er uiteraard voor zorgen dat je wat dieper wegzakt en je iets minder goed kan ‘afzetten’ als je uitje bed wil stappen. Dus dan is het aan te raden een wat hoger bedframe uit te zoeken. Naarmate je wat ouder wordt, is een hogere uitstaphoogte prettig. Dit ligt tussen de 58 en 65 centimeter, al naar gelang de lengte van de persoon.
Je kunt de ideale hoogte voor jezelf nagaan. Zit op de rand van het bed – of dit nu je eigen bed is of je potentiële aankoop – en controleer wat voor hoek je knieën maken. Als je onder- en bovenbeen samenkomen in een hoek van zo’n 90 graden, zit je goed. Stel dat je bovenbeen een scherpere hoek maakt, dan is je bed te laag.
Overigens maakt het voor je slaapcomfort niet uit op welke hoogte je ligt. Het draait vooral om gemak bij het opstaan ‘s ochtends. Er staat minder spanning op je onderrug bij het opstaan als je op de juiste hoogte je bed uitstapt.
TEMPUR TIP 22: WELKE TEMPUR KUSSENS ZIJN ER EN WELKE IS HET BESTE VOOR MIJ?
Allereerst is de keus voor een TEMPUR kussen afhankelijk van het type matras dat je hebt gekozen. Op een zachtere matras wordt je schouder meer opgenomen door het matras. Daardoor is een lager kussen logischer. Andersom geldt hetzelfde: een hardere matras betekent een dikker kussen. Zolang de juiste houding van je nek gerespecteerd wordt. De breedte van je schouders en de hardheid van je matras is dus van belang. Met bredere schouders heb je behoefte aan een hoger kussen.
TEMPUR-kussens zijn er ruwweg in twee belangrijke varianten. Beiden maken gebruik van het innovatieve NASA-traagschuim waar je nieuwe matras ook van gemaakt is.
Ergonomische kussens, ten eerste, zijn de specifiekere variant van de twee. Deze lijn bestaat uit kussens die ontwikkeld zijn voor slapers met een duidelijke voorkeur voor een bepaalde slaaphouding. Of juist voor mensen die een ander kussen nodig hebben om hun rug- of nekklachten te verminderen. De Original, bijvoorbeeld, is zo’n orthopedisch kussen. Maar andere hoofdkussens zoals de Sonata en Classic zijn ook orthopedisch en net als bij de Original in verschillende diktes te verkrijgen. Het grote verschil tussen de Original, Classic, Comfort en Ombracio hoofdkussens en de Sypmhony en Sonata hoofdkussens is, dat de laatste 2 “malser” zijn en in de winter minder vast aanvoelen. Dit is een belangrijk punt als je een TEMPUR hoofdkussen gaat uitkiezen.
Voor buikslapers heeft TEMPUR het speciale Ombracio kussen ontwikkeld. Omdat je op je buik je hoofd opzij moet draaien om normaal adem te halen, heeft dit kussen slimme uitsparingen aan alle zijdes. Zo hoef je je hoofd minder ver te draaien en wordt je nek veel minder belast. De tijd van slapen zonder kussen omdat je het liefst op je buik ligt, is daarmee verleden tijd.
Ten tweede is er de meer klassieke lijn van de TEMPUR Comfort-hoofdkussens. Deze veelal traditionele kussens zijn geschikt voor elke slaaphouding. Natuurlijk bestaat er keuze uit verschillende hardheden.
Voor alle kussens geldt ook: het TEMPUR-materiaal mag niet nat worden, maar de hoes kan wel in de wasmachine. Eén kussen vormt de uitzondering: het EasyClean-kussen. Dit mag in zijn geheel in de was. Vraag bij je dealer voor meer informatie over onderhoud van de artikelen van je keuze.
Tevens is het raadzaam een goede beschermsloop aan te schaffen, want dit verlengt de levensduur van je hoofdkussens. De meeste transpiratie zit in de nek. Een TEMPUR hoofdkussen heeft een gemiddelde levensduur van 3 á 4 jaar.
TEMPUR TIP 23: WELK DEKBED IS IDEAAL WANNEER JE EEN TEMPUR MATRAS HEBT?
De TEMPUR-Fit Dekbedden zijn uitstekend geschikt voor slapen in elk seizoen. Dit dekbed reguleert en balanceert je lichaamswarmte zodat je in de winter warm slaapt en in de zomer juist gekoeld wordt. Dat betekent dus extra comfort en gemak.
Het TEMPRAKON-materiaal waar de dekbedden van gemaakt zijn kan warmte vasthouden die je lichaam teveel produceert en die weer afgeven zodra je het koud krijgt. Dit proces vermindert de hitte onder de deken en voorkomt dat je gaat transpireren. De dekbedden brengen je in een rustigere en diepere slaap.
Overigens is uit onderzoek van professor Haidinger van het Ergonomie Instituut van München gebleken dat het te warm hebben in bed voor 80 procent veroorzaakt wordt door waaronder je ligt en slechts 20 procent waarop je ligt.
TEMPUR TIP 24: HARD EN ZACHT IS EEN GEVOELSBELEVING
Je zult voor jezelf moeten bepalen wat hard en zacht precies inhouden en hoe jij ze vindt aanvoelen. We kunnen er wel een gradatie op plakken, maar uiteindelijk draait het om jouw gevoel bij een ‘hard’ of ‘zacht’ matras. Vergeet niet dat er best een paar stelregels en objectieve standaarden zijn voor harde of zachte matrassen, maar realiseer je dat jouw oordeel aan het eind van je zoektocht naar een nieuw bed doorslaggevend moet zijn.
De ervaring ‘hard’ of ‘zacht’ wordt voornamelijk bepaald door je lichaamspostuur en voorkeurslighouding. Ook de de gewenningsfactor hoort hier bij. Als je thuis gewend bent ‘hard’ te slapen, wil dit nog niet zeggen dat dit voor jou ook het beste is. Teveel druk op de zenuwbanen en minder goede bloedcirculatie zorgt ervoor dat je minder goed slaapt en je slaapkwaliteit vermindert omdat je meer woelt dan nodig is.
Als je ‘s nachts draait omdat je druk voelt, word je uit je diepslaap gehaald (waarbij jezelf soms je ogen opent zonder dat je het weet) en vervolgens verdwijn je weer in je diepslaap.. Dit zorgt ervoor dat je als het ware meer fragmentarisch slaapt en ‘s morgens minder uitgerust wakker wordt. Dat kan dus beter.
De TEMPUR matrassen zijn alle zeer drukverlagend en goed drukverdelend wat ervoor zorgt dat het probleem van ‘te hard’ niet echt aan de orde is. Maar ook dit is natuurlijk subjectief.
TEMPUR TIP 25: MIJN TANTE SLAAPT ER GOED OP DUS IK NIET
Zoals we al eerder opmerkten: iedereen slaapt anders en heeft een ander lichaamsporstuur. De verschillen kunnen groot of klein zijn, maar uiteindelijk kun jij alleen zelf vaststellen of je goed uitgerust bent of niet. Afgaan op welgemeend advies van familie of vrienden is daarom niet wijs. Neem zelf de tijd om je te oriënteren en te gaan liggen. De tijd die je nu in de aanschaf steekt, zal resulteren in vele duizenden nachten heerlijk slapen. Weinig dingen zijn zo fijn om uitgerust wakker te worden.
TEMPUR TIP 26: GARANTIE OP TEMPUR MATRASSEN
TEMPUR verleent op zijn matrassen 15 jaar garantie. Op zijn hoofdkussens 3 jaar en op zijn lattenbodems 10 jaar. Je kunt bij Tempur enkel van de volledige garantie genieten als je je aankoop ook registreert op hun website.
Bij de matrassen is de garantie wel ‘degressief’. Dat wil zeggen dat de eerste 5 jaar volledig garantie krijgt en dan 10 jaar degressief. Dat betekent dat je na 10 jaar nog steeds de helft van je matras vergoed krijgt, mocht deze niet meer in zijn oude vorm terug keren.
Bronvermelding
- http://nl.tempur.com/overtempur/about-tempur.html
- https://www.sleepwise.be/bedbodems/11-handige-tips-bij-het-kopen-van-een-nieuw-bed/
- http://www.de-matrassenkoning.be/veelgestelde-vragen.html
- https://www.sleepwise.be/uncategorized/de-drie-gevaren-van-een-versleten-lattenbodem-doornroosje-weet-waarom/
- http://be.tempur.com/nl/testkussen-programma/test-pillow-program.html
- https://www.denk.nl/goede-slaapgewoonten#.Vm6gakqLTIU
- http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=9635
- http://www.topdekmatras.nl/formaat-matras.html
- http://www.welke-matras.nl/
- http://www.consumentenbond.nl/matrassen/tips-matras-kopen/
- http://beddenblog.com/?p=192
- http://nl.tempur.com/breeze-kussen/TNL180963M.html?cgid=voorgevormde-kussens&start=2
- http://www.slaaptijd.nl/anti-allergisch.php
- http://www.allergiewinkel.nl/producten/merk-tempur/