Nieuw: 7 waardevolle ebooks om je nachtrust direct te verbeteren Nu tijdelijk gratis te downloaden ›

Auteur: Natascha Wouterson
dekbedden featherbed hygiëne en slapen

24 tips om een passend dekbed te vinden


Een goede nachtrust is niet alleen afhankelijk van een stille slaapkamer en een goed matras. Ook een passend dekbed met de juiste vulling is enorm van belang. Er bestaan veel verschillende dekbedden en de effecten van de vulling kunnen per persoon verschillen. Denk bijvoorbeeld aan transpireren, mogelijke allergische reacties of een verschillende warmtebehoefte in de winter en zomer.
Met deze tips en wetenswaardigheden ben je toegerust om een nieuw dekbed uit te zoeken en voor jezelf helder te krijgen wat bij je past.

TIP #1: ORIËNTEER JEZELF VOORAF GOED ONLINE

Bekijk eerst hoe het aanbod eruit ziet. Verderop kun je ontdekken over de verschillende materialen voor dekbedvulling. Aangezien jij het beste weet hoe je slaapt, kun je al een inschatting maken van waar je voorkeuren liggen. Of misschien leer je ineens een nieuwe optie kennen. In elk geval is het zaak om goed beslagen ten ijs te komen. Wellicht staat er in jouw slaapkamer een heel bijzonder bed dat een speciaal dekbed vereist. Wees je bewust van dit soort eisen.
 

TIP #2: HOE IS EEN DEKBED OPGEBOUWD

Een dekbed bestaat uit twee belangrijke componenten: de tijk zoals bijvoorbeeld een batist en de vulling. De meeste dekbedden hebben een tijk die de vulling binnen en al het andere buiten houdt. Ook moet een tijk luchtig genoeg zijn om lucht door te laten. Anders kan het vocht dat de dekbed ‘s nachts opneemt niet weg. Katoen is het meest voorkomende materiaal voor een tijk. Een batist is bijvoorbeeld een tijk die geweven is met de hoogste kwaliteit katoen.

De vulling van je nieuwe dekbed kan vele vormen aannemen. De bekendste en nog altijd meestvoorkomende is dons, maar er zijn ook dekbedden met kameelhaar, kasjmier, zijde en een synthetische vulling. Verderop lees je meer over de verschillende vullingen.

TIP #3: WELKE WARMTEKLASSE ZIJN ER?

De warmteklasse aanduiding van dekbedden kan soms een beetje verwarrend zijn, omdat verschillende leveranciers niet hetzelfde systeem hanteren. Bij de ene leverancier is warmteklasse 1 het warmste en bij de andere leveranciers is klasse 1 het minst warm.

Dekbedden vallen doorgaans in één van vier warmteklasses, waarbij klasse 1 in de meeste gevallen het warmste is. De minst warme klasse van 4 is uitstekend geschikt als zomerdekbed, bijvoorbeeld. Maar je voorkeur is natuurlijk puur persoonlijk en dus gaat het erom dat je dekbedden in verschillende warmteklasses aanvoelt in de winkel.

Dekbedden met een warmteklasse 1 zijn meestal behaaglijk warm. De dekbedden in deze klasse zijn bijzonder goed voor slapers die het snel koud hebben ‘s nachts of een slaapkamer hebben die maar niet warm wil worden. Dus vooral geschikt voor personen die met sokken en een dikke pyjama in bed kruipen.

Voor de meeste mensen zal een dekbed met warmteklasse 2 geschikt zijn. Dit past het beste bij het klimaat in België waar het weer wellicht veranderlijk is, maar waar de hoogste en laagste temperatuur niet erg ver uit elkaar liggen. Normaal gesproken is een dekbed met een warmteklasse 2 prima om het hele jaar onder te slapen. Ook het feit dat de meeste nieuwe huizen goed geïsoleerd zijn, helpt daarbij.

Slaap je in een verwarmde slaapkamer of studio of heb je snel last van een té warme deken, dan past een dekbed met warmteklasse 3 waarschijnlijk beter bij je. Een dekbed in klasse 3 is ook uitstekend voor de lente en herfst, de tussenseizoenen die niet per se warm of koud zijn.

Ten slotte is er de warmteklasse 4 voor dekbedden. Deze dekbedden zijn erg dun en licht en vooral bedoeld voor de warmste maanden. Ook tijdens die allerwarmste zomernachten is een dergelijk dekbed vaak nog comfortabel. Ook bij klachten rond nachtelijke transpiratie kan een klasse 4 dekbed goed van pas komen. Denk hierbij aan dekbedden gemaakt uit katoen, linnen of zelfs ‘satin cotton’. ‘Satin cotton’ komt uit India en hiervan worden zogenaamde Kastho’s gemaakt. Heerlijk om onder te slapen in de zomer.

TIP #4: HOE KIES IK EEN WARMTEKLASSE DIE BIJ ME PAST?

De warmteklasse die bij je past is van een aantal dingen afhankelijk. Belangrijkste factor is waarschijnlijk of je slaapkamer verwarmd is of niet. En of je ‘s nachts met het venster open slaapt of niet. In de regel hoe lager de omgevingstemperatuur, hoe warmer het dekbed moet zijn. Ook je lichaamsgewicht kan een rol spelen. De ideale kamertemperatuur ligt overigens tussen de 16 en 18°C.

In 80% van de gevallen is een warmteklasse 2 een prima keuze. Ben je kouwelijk aangelegd neem dan een warmteklasse 1 en heb je het eerder te warm in bed dan is warmteklasse 3 aan te bevelen. Jij altijd koud en hij heeft het vaak te warm? Lees dan zeker ook even tip 7.

TIP #5: HEB IK EEN VIERSEIZOENSDEKBED NODIG?

Dat is absoluut het overwegen waard. Vierseizoenendekbedden worden alleen maar populairder omdat veel slapers graag het hele jaar profijt hebben van het comfort van een dekbed. Een dekbed dat geschikt is om de koude wintermaanden door te komen is misschien niet zo comfortabel voor de zomer een half jaar later. Een vierseizoenendekbed overbrugt die kloof én zorgt ervoor dat je het ook tijdens de tussenseizoenen niet te koud of te warm hebt.

Een vierseizoenendekbed is een combinatie van twee dekbedden, waarvan één warmteklasse 4 en de ander klasse 3 heeft (aan elkaar vastgemaakt heb je dan een warmteklasse 1). Het dekbed in warmteklasse 3 is ideaal voor de tussen seizoenen (lees: voorjaar en herfst). Het dekbed in warmteklasse 4 is dan weer zeer comfortabel in de zomermaanden. Maar als het echt koud wordt in de winter, dan maak je de twee dekbedden eenvoudig aan elkaar vast voor meer warmte. De extra laag lucht tussen de twee dekbedden zorgt voor meer isolatie en dus meer warmte.

Het kan zijn dat het dekbed een beetje zwaarder wordt, maar met een vulling van hoge kwaliteit (bijvoorbeeld Siberische ganzendons of Kasjmier) zal het een zeer klein verschil zijn. Hiermee ben je dus flexibel en kan je het slaapklimaat in jouw bed volledig zelf regelen.

Het belangrijkste voordeel van een vierseizoenendekbed is dus dat je elke nacht van het jaar behaaglijk slaapt. Of het nu vriest buiten of juist een stralende zomerdag is.

TIP #6: KAN IK EEN ALLERGISCHE REACTIE VERWACHTEN OP MIJN DEKBED?

Normaal gesproken niet, want de voornaamste bron van allergie binnenshuis, de huisstofmijt, nestelt zich niet in je dekbed. De meeste dekbedden zijn geen aantrekkelijke omgeving voor de mijt en de tijk van je dekbed zal waarschijnlijk een ondoordringbare barrière vormen. Een goede tijk is namelijk zo fijn geweven dat er geen huidschilfers en zoutkristallen in je dekbed kunnen komen. Dus geen  voedingsbodem voor de mijt. Goede dekbedden zijn vaak ook nog eens behandeld met ‘Nomite’ of ‘Aegis-achtige’ producten. Plus daar komt nog de snelle vochtafvoer van het dekbed bij, zeker als het gevuld is met een natuurlijke vulling.

Vocht dat zich ‘s nachts verzamelt in je dekbed, geeft het dekbed overdag weer af aan de omgevingslucht. Huisstofmijten geven juist de voorkeur aan een plek die constant vochtig is bijvoorbeeld goedkope synthetische dekbedden. Daarom is het ook zo belangrijk om je bed ‘s morgens goed open te leggen zodat het kan verluchten. Hieraan hebben de mijten een ‘hekel’!

De mijt leeft op menselijke huidschilfers in stof en vertoeft liever in de matras dan elders in je bed. Een flink aantal mensen is allergisch voor deze beestjes, of om precies te zijn voor hun uitwerpselen. Gelukkig is te voorkomen dat de mijten zich ophopen door dagelijks je slaapkamer goed te luchten en een goede matrasbeschermer te gebruiken.
Voor wie zich toch zorgen maakt over de huisstofmijt, vormt een synthetisch dekbed van bijvoorbeeld Thinsulate een uitkomst. Deze dekbedden zijn wasbaar op 60 graden Celsius, waardoor regelmatig thuis wassen en drogen mogelijk wordt.

TIP #7: WIST JE DAT KAMEELHAAR HEEL GESCHIKT IS ALS VULLING VOOR EEN DEKBED?

Dons is waarschijnlijk de bekendste vulling voor dekbedden, maar andere materialen winnen aan populariteit tegenwoordig. Neem kameelhaar. Zoals we allemaal weten kan de temperatuur in de woestijn enorm verschillen. Soms vriest het de hele nacht, terwijl het kwik overdag tot boven de veertig graden kan stijgen. Kamelen, de schepen van de woestijn, hebben zich bij uitstek aangepast om in dat soort omstandigheden te kunnen overleven.

Bekend is natuurlijk dat ze weinig water nodig hebben, maar hun vacht is ook van belang hier. De licht krullende haartjes van de kameel zijn enorm goed in isolatie – niet alleen handig tegen zand – maar ook tegen die enorme temperatuurverschillen. De vacht stelt het dier toch in staat om lekker te slapen. Dit heeft te maken met het isolatievermogen, maar ook met de vochtafvoer.

De fijne onderhaartjes van de kameel zijn uitstekend voor in dekbedden. Extra voordeel is dat het veel beter warmteregulerend is dan dons. Voor twee partners die beide een andere warmtebeleving hebben, is een kameelharen dekbed dus een échte uitkomst.

TIP #8: HOE WEET IK OF EEN KAMEELHAARDEKBED GESCHIKT IS VOOR MIJ?

Als je vrij snel transpireert of het snel warm hebt, is een kameelhaardekbed een goede keus. Maar vanwege de uitstekende omgang met warmte is een kameelhaardekbed voor iedereen geschikt. Kameelhaar past zich uitstekend aan aan de omgeving. Overtollige warmte geeft het haar af aan de buitenlucht, terwijl het jouw lichaamswarmte behaaglijk onder het dekbed vasthoudt. Precies met dank aan die unieke eigenschappen waardoor een kameel zo goed kan leven in de woestijn. Dat betekent ook dat je lekker warm zult blijven in de winter én dat het in de zomerse maanden juist niet te warm aanvoelt onder het kameelhaardekbed.

Nog een voordeel is dat kameelhaar heerlijk licht is van gewicht. Een behaaglijke warmte onder je dekbed is niet afhankelijk van een zware vulling. Het is veel meer afhankelijk van een kwalitatieve vulling.
Een kameelhaardekbed is ook geschikt voor mensen die last hebben van de huisstofmijt als de tijk goed strak geweven is. Ook in het geval van kameelhaar bestaan er goedkope versies van minder hoge kwaliteit. Het is niet ongewoon dat het duurdere kameelhaar wordt aangevuld met goedkopere wolsoorten. Dat heeft natuurlijk een effect op de eigenschappen van het dekbed. Let dus goed op dat je een kwalitatief hoogwaardig dekbed koopt.

TIP #9: WAAR KOMT CASHMERE VANDAAN EN WAAROM IS HET GESCHIKT VOOR DEKBEDDEN?

Cashmere is een zachte vezel van het haar van de Kasjmiergeit. Deze geit leeft in het gelijknamige en zeer bergachtige gebied tussen India, Pakistan en China. De stof wordt ‘Kasjmier’, ‘kashmir’ of ‘cashmere’ genoemd. De grove wolvezel wordt verzameld door het haar van de geit te kammen en door het uit de struiken te plukken waar de geiten langsgelopen zijn. De vacht van deze geiten bestaat – vanwege het extreme bergklimaat met grote temperatuurverschillen – uit twee lagen: een grove buitenlaag en een wollige onderlaag, de cashmere. Cashmere is maar liefst veertien keer fijner dan lamswol.

Per jaar wordt een beperkte hoeveelheid cashmere ‘geoogst’ per geit. Voor mensen die een prettig slaapklimaat nastreven in zowel zomer als winter, is een cashmeredekbed ideaal. Ook als je snel transpireert is het zeker een goede zaak om een dergelijk dekbed aan te schaffen. Cashmere bestaat, net als kameelhaar, uit natuurlijke vezels die goed ademen. Ze zijn dus ook enorm vochtregulerend.

Ga alleen voor kwaliteitsmerken als je een cashmere dekbed gaat kopen. Een lage prijs betekent vaak bijgevuld met goedkopere wolsoorten of synthetische vezels.

Ten opzichte van kameelhaar is cashmere een stuk zachter en soepeler. Een dekbed met deze vulling zal zich dus makkelijker om je lichaam vormen en aansluiten. Heb je een voorkeur voor een beetje meer gewicht in je dekbed, dan kies je beter voor kameelhaar.
[sleeptest_button]

TIP #10: ZIJDE IS NIET ALLEEN HEERLIJK ALS PYJAMA, MAAR OOK UITSTEKEND ALS VULLING VOOR JE DEKBED

Zijde is misschien wel de mooiste stof die moeder aarde de mens heeft geven. Misschien heb je wel een pyjama of lakens van zijde, maar zijde kan ook uitstekend werken als vulling voor je dekbed. Het is een volledig natuurlijke vezel, gemaakt van de cocon van de zijderups. Het heeft een groot absorptievermogen: zijde is één van de weinige stoffen die vocht direct weer afgeeft aan de buitenlucht.

Zijde is hierdoor ook ideaal voor vrouwen die in de overgang of menopauze zijn. Bovendien komt zijde voor circa 70% overeen met de samenstelling van onze huid, die voornamelijk uit proteïnen bestaat. Een extra reden waarom het zo aangenaam is om onder zijde te slapen.

Zijde is ook bijzonder sterk in isolatie. Een dun dekbed van zijde kan al net zo warm aanvoelen als een dikgevulde donsdeken. Voordeel is dus dat zijde enorm licht is. Tegelijkertijd is het onprettig voor ongedierte om zich er in te nestelen en daarmee is zijde geschikt voor mensen met astma of een huisstofmijtallergie.

Er zijn 2 soorten zijde: wildzijde en moerbeizijde. Moerbeizijde is veel sterker en duurzamer dan wildzijde. Dit omdat de draden van de moerbeirups veel langer en sterker zijn. Dit vertaalt zich ook in de prijs en levensduur van zijde dekbedden.

TIP #11: WAT IS THINSULATE PRECIES?

Thinsulate is een kunstmatige vezel die je wellicht al eens tegen gekomen bent in bijvoorbeeld handschoenen of kleding voor op wintersport. Het bestaat uit hightech synthetische vezels die heel duurzaam en enorm sterk zijn. Ook zijn de vezels erg licht. Deze combinatie van goed isolatievermogen en een licht gewicht, zorgen ervoor dat slapen onder een Thinsulate-dekbed eigenlijk net zo voelt als slapen onder een donsdekbed. Eén van de belangrijkste voordelen is dat je dit dekbed echter kan wassen op 60 graden Celcius, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een donsdeken. Goed om te weten voor het geval je allergisch bent.

Thinsulate is dus ongeveer het vlaggenschip van de synthetische vezels. In tegenstelling tot de oudere synthetische vezels, is de hightechvulling van Thinsulate veel beter in de opslag en afvoer van vocht en overtollige warmte.

TIP #12: WAAROM SLAAPT EEN DONSDEKBED ZO LEKKER?

Dons houdt je lichaamswarmte goed vast en warmt lekker snel op als je eronder kruipt. De opwarmtijd van een donsdekbed is bijvoorbeeld drie keer sneller dan een wollen of synthetisch dekbed, en dat kun je merken ook.
En vergeet niet: we draaien ons in de slaap vaak om, soms wel elke twintig tot dertig minuten. Dan wil je veel bewegingsvrijheid en geen zware deken die je beperkt in je favoriete slaaphouding. Een donsdekbed en tijk van goede kwaliteit is ‘vederlicht’ omdat de vulling bestaat uit talloze kleine donsveertjes. De combinatie van warmte vasthouden en een licht gewicht is dus ideaal. Je blijft warm terwijl je ook soepel kan bewegen.

Dons dient om de nesten van ganzen of eenden te isoleren en het broedproces te bespoedigen. Dus het is best logisch dat het ook goed van pas komt om onder te slapen. Bij House of Sleep zijn alle donsdekbedden voorzien van het DIS TÜV-label. Hierop vallen een aantal essentiële eigenschappen af te lezen. Het label bevat onder meer gegevens over soort en kwaliteit vulling (bijvoorbeeld of het donsgehalte 15 of 100 procent bedraagt), model, afmeting, materiaal van de tijk, vulgewicht, warmteklasse, gewichtsklasse, wasvoorschrift, gebruiksvoorschrift en de garantie.
En wat vooral belangrijk is, is dat het DIS label ook garant staat voor een ‘diervriendelijke’ behandeling van de vogels. Want bij goedkopere donzen uit bijvoorbeeld China of Cambodja laat dit helaas vaak te wensen over.

TIP #13: WAAROM ZIJN DE PRIJSVERSCHILLEN TUSSEN DONSDEKBEDDEN ZO GROOT?

De kwaliteitsverschillen tussen verschillende donsdekbedden zijn groot. De prijs verandert naar gelang het niveau van kwaliteit. Die is weer afhankelijk van een aantal factoren. Zo kan het zijn dat er goedkopere dons wordt gebruikt om het dekbed te vullen, dat er te weinig dons in de tijk is gevuld of dat de tijk zelf van een zwaarder en goedkoper materiaal is gemaakt.

Ten eerste is dons een vrij schaars goed. Elke eend of gans heeft jaarlijks maar 12 gram dons te vergeven om op zijn nest te deponeren. Let dus op het verschil tussen veren en dons. Het belangrijkste verschil is dat veren een harde schacht hebben van waaruit alle haartjes ontspringen. Dons heeft echter niet zo’n schacht. Alle haartjes beginnen op één punt, waardoor dons vele malen zachter is dan veren.

Goede dons komt van iets oudere ganzen, maar ook eenden produceren dons. De beroemdste en meest exclusieve dons komt trouwens van de eidereend die onder meer voorkomt op IJsland. Deze dons heeft een enorme ‘hechtbaarheid’ door de vele minuscule weerhaakjes aan de veertjes. Het waait nogal veel en hard op IJsland, waardoor de dons van deze eidereend zich zo heeft ontwikkeld. Ondanks dat deze dons natuurlijk heel licht is, waait het niet zomaar weg. De reden dat eiderdons zo exclusief is, is omdat er jaarlijks slechts 3.000 kilo ‘gewonnen’ wordt van verlaten nesten van beschermde eidereenden op IJsland.

Mindere dons komt vaak van veel jongere, gefokte eenden of ganzen. Vooral grote bedrijven in China en Cambodja produceren dit soort dons, onder meer van dieren die na een paar weken al bestemd zijn voor de slacht. Maar doordat deze vogels te jong zijn, is hun dons te klein. Het te kleine formaat geef te weinig volume en daarom is de isolatie gebrekkig. De draagkracht van deze dons laat daarbij te wensen over en ze zakt na een korte tijd in elkaar. Ten slotte verschuift de dons te makkelijk in de tijk omdat de samenhang en ‘hechtbaarheid’ te laag is.

Uit Polen komt dons van ganzen die een stuk ouder zijn. Deze dieren worden tussen februari en december twee keer geplukt voor hun dons en dit zorgt voor een mooie, volumineuze dons. Veel van de Poolse dons komt uit de regio van de Mazoerische meren, een prachtig natuurgebied dat heel rijk is aan watervogels en dus ook aan ganzen. Hier vind je ook nog de oudste bossen van Europa. Wie wil daar nu niet onder slapen?
Andere kwalitatieve dons is vaak afkomstig uit Siberië, Tsjechië of Hongarije.

TIP #14: WAT JE MOET WETEN OVER HET VULGEWICHT VAN JE DEKBED

Je zult het niet zo snel merken als je een dekbed optilt, maar het vulgewicht is van groot belang voor hoe warm jij je voelt tijdens je nachten. Door een dekbed te vullen met 200 tot 300 gram minder dons, kan de prijs al flink omlaag. Maar wees gewaarschuwd: het dons zal dan ook makkelijker verschuiven in de tijk, waardoor er koude plekken ontstaan. Al met al heeft dit tot gevolg dat je dekbed minder lang zal meegaan, want het vermogen om warmte vast te houden gaat omlaag. Terwijl een goed dekbed erg lang mee kan gaan, zal je in dit geval al na een paar jaar merken dat je het koud krijgt.

Ook van belang om in de gaten te houden is het percentage dons in een dekbed. Een minimum van 90 procent dons is aan te raden, want meer grotere veren in de tijk leidt tot meer ‘openingen’ in de dons en daardoor warmteverlies. Een minimum aan veren is echter ook nodig om te zorgen dat het dekbed veerkrachtig blijft en de dons niet te veel gaat samenklitten in grotere ophopingen.

TIP #15: EN WAT IS DAN HET BELANG VAN DE TIJK BIJ MIJN DONZEN DEKBED?

De tijk is zeg maar de ‘hoes’ waar de vulling van je dekbed in zit. Een van de voordelen van een donsdekbed is het lichte gewicht. Zo kun je gemakkelijk omdraaien in je slaap en zit je dekbed je niet in de weg. Maar als de tijk is vervaardigd van zwaarder materiaal of op een goedkopere manier, dan is de kans aanwezig dat dit voordeel te niet gedaan wordt. Een goede kwaliteit tijk is licht en benadrukt de eigenschappen van de dons in plaats van die in de weg te zitten. Een zwaarder type doek voor de tijk beïnvloedt ook het volume van het dekbed als geheel, met het risico dat de donsdichtheid verloren gaat.

TIP #16: WAARAAN HERKEN JE EEN GOED DONSDEKBED?

Er zijn Europese regels voor de vulling van een donsdekbed. Consumentenorganisaties in de verschillende EU-lidstaten houden toezicht op de naleving van deze regels. Als je op zoek bent naar een nieuw dekbed, zul je hoogstwaarschijnlijk het vaakst in aanraking komen met de volgende verdelingen tussen dons en veren.
10 procent dons: een vulling die voor 10 procent uit dons en 90 procent uit veren bestaat.
65 procent dons: vooral dons! Met nog een flink aandeel van 35 procent aan veren.
90 procent dons: overwegend dons, want er is nog maar slechts 10 procent aan veren toegevoegd
100 procent dons: donziger dan dit wordt het niet 😉

Aangezien dons geen goedkoop materiaal is en helemaal natuurlijk tot stand komt, is een dekbed met 10 procent dons logischerwijze (veel) goedkoper dan één met 65 of 90 procent. Maar het comfort zal ook anders zijn.
Zoals je ook kunt lezen bij tip 18 is vooral de regio waar de dons vandaan komt een belangrijke indicatie over de kwaliteit ervan.

TIP #17: WAT BETEKEND VULKRACHT VAN EEN DONSDEKBED?

Vulkracht is de term die de slaapwereld gebruikt om het isolatievermogen van dons aan te geven. Hoe hoger de vulkracht, hoe meer je ‘s nachts geïsoleerd bent van de koude buitenwereld. Hoe beter het dons, hoe minder er nodig is om je lekker warm te houden. Met speciale apparatuur kan gemeten worden hoeveel lucht dons kan bevatten. Onder druk in een cilinder behaalt het dons een waarde van tussen 70 millimeter per 30 gram tot 220 millimeter per 30 gram. Een hogere vulkrachtwaarde betekent dat het dons meer lucht kan bevatten en dus van betere isolatiekwaliteit is.

Nu is vulkracht niet per se een doorslaggevende factor bij de keus voor een donsdekbed, maar het geeft wel een idee over de brede schaal voor kwaliteitsdons. Als je het snel koud hebt en toch graag een zo licht mogelijk donsdekbed wil kopen, is het raadzaam om een dons te kiezen met veel vulkracht. Want hoe meer vulkracht, hoe minder dons er nodig is om je warm te houden en dus hoe lichter je dekbed uiteindelijk is.

Enkel de hoogwaardige merken in dekbedden hebben een sterke vulkracht omdat ze gebruikmaken van de beste dons. Alle dekbedden bij House of Sleep hebben dons met een uitstekende vulkracht, omdat wij werken met de beste merken.

TIP #18: WAT HEEFT DE HERKOMST VAN DONS TE MAKEN MET KWALITEIT

Veel. Het leven van de gans of eend is van belang, want een oudere gans of eend levert doorgaans betere en zachtere dons. Jonge slachtdieren zijn immers nog niet volwassen genoeg om eieren te leggen en geven dus andere dons af dan hun oudere soortgenoten. Ook is het van invloed of de dieren vrij kunnen rondlopen en zich op eigen gelegenheid kunnen wassen. Vogels zijn heel schone dieren en er is tussen hun verendek een complex proces aan de gang van water en vetten. Hoe beter die balans in stand is gehouden, hoe beter voor de dons. Dons uit Europa of Siberië heeft daarom vaak de beste kwaliteit, terwijl Chinese, Cambodjaanse en andere Aziatische dons van veel minder niveau is.

TIP #19: WAT ZIJN CARRÉ EN CASSETTEDEKENS? OF BODY STITCHING?

Niet alle dekbedden zijn hetzelfde opgebouwd. Om te zorgen dat de dons niet van het ene uiteinde verschuift naar het andere, zijn dekbedden gestikt. Carré dekbedden zijn makkelijk te herkennen aan vierkante compartimenten waar de dons in zit. Grootste voordeel is uiteraard dat de dons niet zal verschuiven, maar tegelijkertijd is het moeilijker om de dons uit dit systeem te halen om die te reinigen of vervangen. Bijvullen is minder veel minder gemakkelijk en wassen als één geheel is dus vaak de enige optie voor onderhoud.

Cassettedekens zijn bijna hetzelfde als de carré dekbedden, maar hebben iets meer gebruiksgemak. In plaats van volledig doorgestikt, zijn er kleine, smalle uitsparingen tussen de stiksels. Dons uit de tijk halen en bijvullen is hierdoor goed mogelijk, wat nodig is als de dons naar verloop van tijd wat samengeklit is.

Maar er is ook een verschil als je slaapt. Voordeel van een cassettedekbed is dat het dons over de hele linie aaneengesloten is. Er ontstaan dus geen zogenoemde ‘koude zones’ op de plekken waar de vakken aan elkaar zitten, wat wel kan gebeuren bij een carré dekbed.

Naast de carré- en cassettedekbedden zijn er ook nog ‘body stitching’ dekbedden. Zeker als je op je zij slaapt, is een ‘body stitching’ donzen dekbed een aanrader, want dit model dekbed voorkomt dat je kou krijgt op je rug als je in zijligging ligt.

TIP #20: WAAROM MOET JE EEN DONSDEKBED NOOIT NAAR DE DROOGKUIS/STOMERIJ BRENGEN?

Dons en veren van ganzen en eenden hebben natuurlijk een heel dun vetlaagje op de haartjes. Zo blijven deze vogels droog en warm als ze onder water duiken of de hele dag rondzwemmen in koud water. De water druppels glijden van hun veren af, in plaats van dat ze erin trekken. In een donsdekbed komt deze eigenschap van pas voor een goede vochtafvoer. Het laagje vet beschermt de dons ook tegen vergruizing.

Maar een donsdeken stomen leidt er toe dat dit even kwetsbare als cruciale vetlaagje verloren gaat. Eén van de belangrijkste eigenschappen van de dons zou dus worden aangetast of helemaal verloren gaan. Het effect duurt even, maar een jaar na een behandeling in de lokale doorkuis of stomerij zal een deel van je dons al vergruisd zijn. Doodzonde ! Laat je dons en je donzen hoofdkussen altijd professioneel reinigen bij firma’s die gespecialiseerd zijn in donsreiniging. Zoals je wasmiddel hebt voor wol of bonte was, zo zijn er ook speciale wasmiddelen voor dons.

TIP #21: ONDERHOUD VAN EEN DEKBED: WAAR TE BEGINNEN?

Eén ding is heel makkelijk. Want welke vulling je dekbed ook heeft: elke dag even opschudden zodat de vulling zich weer gelijkmatig verdeeld over de deken. Regelmatig even uit het raam hangen en je slaapkamer luchten zorgt ervoor dat de ademende en vochtregulerende eigenschappen van je dekbed voor langere tijd behouden blijven. Het mooie van de meeste dekbedvullingen is dat ze vele decennia mee kunnen gaan als ze goed onderhouden worden. Voor kwalitatief hoogwaardig dons staat zelfs een levensduur van veertig jaar!

Dit klinkt mooi, maar laat je niet misleiden, want om de 10 jaar is je tijk aan vervanging toe en om de 5 jaar is het zinvol om je dons te laten reinigen en indien nodig te laten bijvullen. De kosten hiervan komen vaak al aardig in de buurt van de aanschaf van een nieuwe dons. Laat dus van te voren altijd eerst een offerte maken of het zich nog loont om je dons te laten bijvullen en reinigen.

Een donsdekbed mag overigens niet in de zon, want dan kunnen de vezels te ver uitdrogen en hun elasticiteit verliezen. Op een bewolkte winterdag is het wel goed voor de dons om het dekbed buiten te leggen. Vorst doodt namelijk eventuele beestjes in het dekbed.

En last but not least is het zinvol om in de winter als het buiten vriest je dons een keertje buiten te hangen. Hiermee worden alle mogelijke bacteriën gedood. Of een grote kuipvriezer is in dit geval handig.

TIP #22: KAN HET DEKBED IN DE WASMACHINE?

Op het waslabel van uw dekbed staat waarschijnlijk dat het in de wasmachine mag, maar toch is dit niet altijd aan te raden. Een Thinsulate-dekbed kan wel in de wasmachine. Maar zeker natuurlijke dekbedden met een vulling van dons, kameelhaar, cashmere of zijde zijn kwetsbaar als ze helemaal nat worden. Het voornaamste probleem is dat het heel moeilijk is om je dekbed weer droog te krijgen na een programma in de wasmachine. De verschillende donsjes of haren zullen samenklitten en gaan klonteren in de tijk. Het isolerende en vochtverwerkende vermogen van de vulling gaat hiermee verloren.

Af en toe luchten is voldoende, maar ook hier geldt: alleen als het buiten droog is. Gebruik daarbij trouwens geen mattenklopper of stofzuiger, want deze kunnen de weefselstructuur van de tijk aantasten.

Gedurende de levensduur van het dekbed, is het wel raadzaam om het zo nu en dan te laten wassen door een professional. Bij de meeste dekbedden en soort vullingen hoeft dit maar eens in de 5 jaar. De tijk moet elke 10 jaar vervangen worden.

TIP #23: IS HET RAADZAAM OM EEN DONSDEKBED PROFESSIONEEL TE LATEN REINIGEN?

Zeker. Het vergt speciale technieken om een donsdekbed goed te reinigen. Om te zorgen dat de kwalitatieve eigenschappen van je dekbed en vooral de donsvulling behouden blijven, gebruikt de professional chemische methodes. Dit is een erg precies en arbeidsintensief proces. Zeker als je de vulling van jouw dekbed apart gereinigd wil hebben, zal er veel bij komen kijken.

De prijs is heel aanvaardbaar. Vooral als je realiseer dat zo’n uitgebreide schoonmaakbeurt in de meeste gevallen niet vaak nodig is. Eens in de 5 jaar is voldoende. Als je dit vergelijkt met een pantalon die je om de twee weken naar de droogkuis of stomerij  brengt, dan is de prijs van een dons reiniging om de vijf jaar absoluut aanvaardbaar. Voor een tweepersoonsdonsdekbed moet je denken aan circa € 150. Deel je dit door het aantal jaren, dan is dit €30 per jaar.
Kasjmier, Kameel en Zijde dekbedden breng je het beste om de 5 jaar naar de droogkuis of stomerij. Teveel reinigen zorgt ervoor dat de natuurlijk werking verminderd en dat is doodzonde. Als je deze dekbedden goed verzorgt, dan gaan dan gemakkelijk 10 à 15 jaar mee.

TIP #24: NU WEET IK DIT ALLES, HOE KIES IK WAAR IK LEKKER ONDER SLAAP EN WAT IK NODIG HEB?

Een open deur, maar kom gewoon langs bij House of Sleep! Wij hebben van alle soorten en maten dekbedden een exemplaar in onze showroom en kunnen je diepgaand persoonlijk advies geven. En in onze winkels kun je de tijd nemen, want de investering in een nieuw dekbed – welke vulling het dan ook mag hebben – is niet één die je elk jaar doet en grote invloed heeft op je slaapkwaliteit. Want het te warm of het te koud hebben in bed wordt voor maar liefst 80 procent bepaald waaronder je ligt en slechts voor 20 procent waarop je ligt.

Ons motto: ⅓ van je leven goed slapen met House of Sleep om de overige ⅔ extra intens te beleven. Investeer in een betere slaap voor een hogere levenskwaliteit.
 
 

avatar Over de auteur

Natascha Wouterson

Als slaapexpert adviseer ik al meer dan 20 jaar mensen in heel België en Nederland over slaapcomfort en beter uitrusten. Telefonisch of via een persoonlijk adviesgesprek in een van onze winkels. Ik vind namelijk dat iedereen recht heeft op een goede en gezonde nachtrust. Daarom deel ik in deze rubriek met plezier veel van mijn kennis over slaap, gezondheid en lifestyle.

Hulp nodig? Neem dan gerust contact op.

Missschien vindt je deze ook leuk

slaaptips Sleep Performance

De invloed van ademhaling op je energielevel overdag

Lees meer
Geen onderdeel van een categorie

Dankzij deze simpele voedingstips ga jij een goede nachtrust tegemoet

Lees meer
slaaptips Sleep Performance

Cruciale beweegtips voor een betere nachtrust

Lees meer

Je bent één klik verwijderd van die diepe herstellende nachtrust.

Of bel +32 (0) 3 385 31 21

Maak een afspraak